Skip to main content

Φυσικό αέριο: Οι Ιάπωνες εντάσσονται σε νέα ρωσική εταιρεία στο έργο Sakhalin-2

Συνεχίζεται η «μάχη» για το φυσικό αέριο, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, να ενταχθούν σε μια νέα ρωσική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2, αποφάσισαν οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση τους ζήτησε να «σκεφτούν θετικά», όσον αφορά την ένταξη στη νέα εταιρεία, καθώς το Sakhalin-2, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό της Ιαπωνίας.

«Η απόφαση ελήφθη σήμερα το πρωί και το αίτημα θα υποβληθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Mitsubishi, σύμφωνα με το Tanjug. Ωστόσο, η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος είναι, σύμφωνα με την απόφαση της Μόσχας, η 4η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Mitsubishi σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2% από την ώρα που γνωστοποιήθηκε το γεγονός, ενώ οι μετοχές της Mitsui σημείωσαν άνοδο 1% στο Τόκιο.

Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την ανάληψη του έργου Sakhalin-2 και ίδρυσε μια νέα ρωσική εταιρεία που ανέλαβε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της εταιρείας Sakhalin Energy Investment, στην οποία η βρετανική Shell και δύο ιαπωνικές εταιρείες είχαν λίγο λιγότερο από το 50% των μετοχών, ενώ η ρωσική Gazprom έλαβε λίγο περισσότερο από το 50% της ιδιοκτησίας της νέας εταιρείας.

Υπογραμμίζεται ότι η Mitsui και η Mitsubishi κατέχουν από κοινού το 22,5% της ιδιοκτησίας του έργου Sakhalin-2. Η Shell, η οποία έχει ήδη διαγράψει την αξία του μεριδίου της στο έργο, ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το Sakhalin-2, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές.

Την ίδια ώρα, μια νέα ρωσική εταιρεία, η Sakhalinskaya Energiya, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεχίζει την παραγωγή και τις εξαγωγές της. 

Μαρία Βε