Skip to main content

Στίγκλιτς: Η επιθετική αύξηση των επιτοκίων επιδεινώνει τον πληθωρισμό

Οι κεντρικές τράπεζες που αυξάνουν το κόστος δανεισμού τόσο επιθετικά για να δαμάσουν τον πληθωρισμό κινδυνεύουν να επιδεινώσουν τις τιμές, προειδοποίησε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Καθώς η δραστηριότητα ξεκινά ξανά μετά τα lockdown πανδημίας και χώρες όπως η Κίνα αγωνίζονται να αποκαταστήσουν την κανονικότητα, η παγκόσμια οικονομία υφίσταται κάτι που «δεν έχει ξαναγίνει», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia σε συνέντευξή του στο Lindau της Γερμανίας.

«Η αύξηση των επιτοκίων δεν λύνει τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς», είπε. «Μπορεί ακόμη και να το κάνει χειρότερο, γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να επενδύσουμε περισσότερα στα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς. Όμως η αύξηση των επιτοκίων καθιστά πιο δύσκολη την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βασίζονται σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική που θα δαμάσει τον πληθωρισμό και θα διατηρήσει υπό έλεγχο τις προσδοκίες για τη μελλοντική τροχιά των τιμών. Ο Στίγκλιτς δεν είναι τόσο σίγουρος.

Τα τυπικά οικονομικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό, είπε.

Ανέφερε την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ιδιοκτήτες μεταφέρουν υψηλότερο κόστος τόκων στους ενοικιαστές μέσω των ενοικίων, υποκινώντας την αύξηση των τιμών.

«Πώς η αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε περισσότερα τρόφιμα, περισσότερη ενέργεια και θα λύσει το πρόβλημα της προμήθειας τσιπ; Δεν θα το κάνει», είπε ο Στίγκλιτς. «Δεν θα πάνε στη βασική πηγή του προβλήματος — και ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι θα κάνει τα πράγματα χειρότερα».

naftemporiki.gr