Skip to main content

Η ενέργεια «ψαλιδίζει» τα μέτρα στήριξης σε άλλα πεδία

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

H αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την ώρα μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και του ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στις 09:30 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επιδότηση ρεύματος Σεπτεμβρίου. Το κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την συγκράτηση των λογαριασμών του ρεύματος, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, βαίνει αυξανόμενο μήνα με το μήνα επηρεάζοντας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ. Μέτρα τα οποία, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, δεν θα πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όσον αφορά στο μείγμα των παρεμβάσεων, αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου τόσο για φέτος όσο και το 2023 και το κατά πόσο είναι μόνιμος ή προσωρινού χαρακτήρα. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μέσα από τις προτάσεις που θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες, θα καθορίσει και το τελικό μείγμα που θα υιοθετηθεί και θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Για φέτος στο τραπέζι περιλαμβάνονται :

·        η συνέχιση του Fuel Pass το τελευταίο τρίμηνο του έτους

·        η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

·        μια ακόμα επιταγή ακρίβειας

Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, όσο αυξάνεται η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο μικραίνουν και τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα στήριξης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων του Αυγούστου, την αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους αλλά και του τουρισμού.

Για το 2023, ο δημοσιονομικός χώρος που αναζητείται δεν αφορά μόνο στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, στην αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού αλλά και στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση, μεταφορές, όπως και παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος κι άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις.