Skip to main content

Εμπλοκή με πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων έως 29 ετών

Πρόβλημα υποβολής δικαιολογητικών, άρα και καταβολής της επιδότησης, προέκυψε για δεκάδες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για πρόσληψη 10.000 ανέργων έως 29 ετών, που πραγματοποιείται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Αιτία ήταν η ξαφνική ανακοίνωση του Οργανισμού προχθές Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, ότι οι επιχειρήσεις είχαν χρονικό περιθώριο υποβολής δικαιολογητικών μέχρι χθες Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.

Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαν περιθώριο 16 ωρών, από τις οποίες μόλις οι τέσσερις ήταν εργάσιμες, ώστε να προλάβουν την προθεσμία. Αντίδραση σε αυτό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υπήρξε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

Με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η ομοσπονδία κάνει λόγο για «εκβιαστική κίνηση» και ζητεί να δοθεί παράταση υποβολής δικαιολογητικών μέχρι την 31η Αυγούστου. Τονίζεται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο υπολειτουργούν καθώς έχουν δοθεί καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενους, ενώ κάποιες άλλες είναι κλειστές για τον ίδιο λόγο. Θα παρατηρηθεί επομένως το φαινόμενο, να διαπιστώσουν οι υπεύθυνοι λογιστηρίων σε αυτές τις δεκάδες επιχειρήσεις ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών και άρα θα κινδυνεύσουν να χαθεί το δικαίωμα της επιδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές της ΔΥΠΑ τόνιζαν στη «Ν» ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις προς την ΠΟΦΕΕ.

Η δράση

Το πρόγραμμα, που αφορά την περίοδο 2022-2023 και κοστολογείται στα 65 εκατ. ευρώ, προβλέπει 6.500 θέσεις εργασίας για την Αττική και 3.500 για την Κεντρική Μακεδονία. Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων στην κάθε επιχείρηση, μπορούν να προσληφθούν 1-20 άτομα για επτά μήνες με όρους πλήρους απασχόλησης και μισθό ίσο με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (713 ευρώ μικτά).

Βασίλης Αγγελόπουλος