Skip to main content

Άλλοι γελάνε και άλλοι κλαίνε στην αγορά συναλλάγματος

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Με το καλημέρα στο ξεκίνημα του Αυγούστου βρέθηκε υπό πίεση το ευρώ. Έπεσε  φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, και παραμένει κολλημένο υπό αμείλικτη πίεση καθώς η οικονομία του βαδίζει προς την ύφεση. Οι αναλυτές λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες πιέσεις. Επειδή έχει γίνει αλεξικέραυνο για την απορρόφηση της αύξηση της απαισιοδοξίας για τη ζώνη του ευρώ. Μεγάλο μέρος της ανησυχίας επικεντρώνεται στη διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, για ορισμένους επενδυτές, τα βάσανα του ευρώ είναι ένα όφελος: οι συναλλαγές carry trade που χρηματοδοτούνται από το ευρώ προσφέρουν καταφύγιο στους διαχειριστές κεφαλαίου των αναδυόμενων αγορών, αποφέροντας κέρδη έως και 29% φέτος. Ανάλογα με την επιλογή του νομίσματος υψηλότερης απόδοσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Το άλλοτε πολιορκημένο γεν βρίσκεται σε άνοδο, με αποτέλεσμα τα hedge funds να καλύπτουν πτωτικά στοιχήματα. Οι θέσεις συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματος προαίρεσης κεφαλαίων καθαρής μόχλευσης στο ιαπωνικό νόμισμα έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Επιτροπή Συναλλαγών Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων. Οι προσδοκίες για μια λιγότερο επιθετική Fed οδήγησαν σε ράλι των ομολόγων, μειώνοντας το χάσμα αποδόσεων που είχε ανοίξει μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ που βοήθησε στην ώθηση του γεν σε χαμηλό 24 ετών. 

Φορολογικές ελαφρύνσεις στη Μ. Βρετανία

Ο Rishi Sunak, που συμμετέχει στον αγώνα για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους φυσικών προσώπων κατά 20% εντός επτά ετών, σε μια κίνηση που περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου εισοδήματος των τελευταίων τριών δεκαετιών. Τη Δευτέρα, τα 175.000 μέλη της βάσης των Συντηρητικών λαμβάνουν τα ταχυδρομικά τους ψηφοδέλτια για να εκλέξουν τον Sunak ή τη Liz Truss ως τον επόμενο ηγέτη και πρωθυπουργό του κόμματος. Ανυπομονούν και οι δύο να εξασφαλίσουν υποστήριξη πριν ξεκινήσουν σοβαρά οι καλοκαιρινές διακοπές, με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Χρυσός αποκαλύψεις

Η δίκη του πρώην επικεφαλής για τις αγορές πολύτιμων μετάλλων της JPMorgan προσέφερε πρωτοφανείς πληροφορίες για το πνεύμα των συναλλαγών που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά χρυσού. Ο Michael Nowak, ο οποίος διαχειριζόταν πολύτιμα μέταλλα στην JPMorgan για πάνω από μια δεκαετία, δικάζεται στο Σικάγο μαζί με τους συναδέλφους του Gregg Smith και Jeffrey Ruffo για συνωμοσία για χειραγώγηση των αγορών χρυσού και ασημιού. 

Στην εξέλιξη της μέρας τα αναμενόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν PMI παραγωγής από τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο μέτωπο των κερδών, η HSBC απέδωσε καλύτερα από τα εκτιμώμενα κέρδη, δεσμευόμενη να αποκαταστήσει την καταβολή τριμηνιαίων μερισμάτων το επόμενο έτος καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την έκκληση του μεγαλύτερου μετόχου της για διάσπαση. Η Heineken ανέφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις μπύρας, καθώς οι υψηλότερες τιμές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους πελάτες να πίνουν.