Skip to main content

Άνοιξε ο δρόμος για τις φοιτητικές εστίες στην Κρήτη

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Στη φάση της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών πέρασε ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ δημιουργίας φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έργο προϋπολογι σμού 206,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Ιντρακάτ και Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ έχουν κληθεί να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια διαδικασίας (η απόφαση για το έργο ελήφθη από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για τα ΣΔΙΤ τον Μάιο του 2019).

Παράλληλα, ξεκινά η Β2 φάση (διαμόρφωση τεύχους προκήρυξης και ορισμός ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών) στους διαγωνισμούς για τα ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θράκης. Για το έργο που αφορά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (116,6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) η απόφαση ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ για το αντίστοιχο στη Θράκη (προϋπολογισμού περίπου 133 εκατ. ευρώ) τον Απρίλιο του 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς για τις εστίες της Θεσσαλίας και της Θράκης είναι οι ίδιοι με αυτούς για την Κρήτη. Χρονοβόρες διαδικασίες Η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων φοιτητικών εστιών είναι μεγάλη, ωστόσο οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, όπως άλλωστε σε όλα τα ΣΔΙΤ. Με τη μέθοδο αυτή έχει σχεδιαστεί ένας σημαντικός αριθμός έργων, ελάχιστα απ’ αυτά όμως έχουν συμβασιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΓΓΙΕ & ΣΔΙΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικά έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 12 έργα ΣΔΙΤ (το ένα αφορά ευρυζωνικές υποδομές στην περιφέρεια και χωρίζεται σε τρία υποέργα). Απ’ αυτά τα κτηριακά είναι τρία: Επτά πυροσβεστικοί σταθμοί (έργο που εγκρίθηκε το 2006 και υπεγράφη το 2009), 14 σχολικές μονάδες στην Περιφέρεια Αττικής (εγκρίθηκαν το 2006 και η σύμβαση υπεγράφη το 2014) και άλλες 10 σχολικές μονάδες στην Περιφέρεια Αττικής (οι οποίες επίσης εγκρίθηκαν το 2006 και η σύμβαση υπεγράφη το 2014). Βάσει των ίδιων στοιχείων 17 ΣΔΙΤ βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας της διαγωνιστικής διαδικασίας, 5 στη φάση της υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, 12 έχουν περάσει στον ανταγωνιστικό διάλογο και 7 στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η προσδοκία είναι πάντως το μοντέλο αυτό να λειτουργήσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, με τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ να αποφασίζει (πιθανότατα και σήμερα) την κατασκευή ακόμα μιας φοιτητικής εστίας. Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους κατασκευής 44 εκατ. ευρώ, που αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (οι εστίες θα κατασκευαστούν στις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα). Αν και το δείγμα είναι πολύ μικρό, τα ΣΔΙΤ για κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα δύναται να δημιουργήσουν και μια δευτερογενή αγορά. Έχει συμβεί με τις προαναφερόμενες 10 σχολικές μονάδες, ΣΔΙΤ το οποίο υλοποίησε η JPA, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Άβαξ.

Τον Οκτώβριο του 2019 η JPA πουλήθηκε στον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus έναντι 8,8 εκατ. ευρώ (συν τις δανειακές της υποχρεώσεις). Στη συνέχεια από τη Sterner Stenhus οι σχολικές αυτές μονάδες πέρασαν στην Premia ΑΕΕΑΠ (η σουηδική εταιρεία είναι βασικός μέτοχος της τελευταίας). Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ έχει εντάξει στη στρατηγική της τα κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι που εκτιμάται ότι θα πράξουν και άλλες εταιρείες με χαρτοφυλάκια ακινήτων, εφόσον βεβαίως υπάρξει προϊόν, κάτι πάντως που δεν θα συμβεί τα επόμενα τουλάχιστον 3-4 χρόνια, αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα ΣΔΙΤ. Στο μεταξύ, από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ θα εγκριθούν άμεσα το αρδευτικό έργο Χοχλακίων Σητείας (Π.Ε. Λασιθίου), συνολικού κόστους κατασκευής 61,1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό μέχρι 18,6 εκατ., καθώς και το υδροδοτικό Κέρκυρας.