Skip to main content

Ράλι χάρη στην… ευλογιά των πιθήκων: Στις μετοχές ποιων εταιρειών δίνει ώθηση

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές ανά την υφήλιο αναζητούν τρόπους να σταματήσουν τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, οι επενδυτές τρέχουν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους εταιρείες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη μάχη κατά του ιού. 

Οι  μετοχές εταιρειών παραγωγής εμβολίων, αντιικών φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού είναι σε υψηλή ζήτηση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg. H εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic και η φαρμακεηυτική Siga Technologies είναι μεταξύ των μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ την προσοχή των επενδυτών έχει προσελκύσει και η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Precison System Science.

Αν και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται απειλή αντίστοιχη με εκείνη της Covid-19, η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 70 χώρες μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο να κηρύξει κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η εξέλιξη αυτή ρίχνει ακόμη περισσότερο τους προβολείς στις εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στη μάχη κατά της νόσου. 

Προς το παρόν ο κόσμος στηρίζεται σε μία εταιρεία, την Bavarian Nordic, για το εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων, όπως λέει στο Bloomberg o Μάνις Μπαργκάβα, fund manager στη Straits Investment Holdings Pte στη Σιγκαπούρη. «Για να καλυφθεί η ζήτηση όμως, περιμένουμε ότι και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας θα επιταχύνουν τις έρευνές τους και τις προσπάθειες παραγωγής. Οι προσδοκίες ήδη αποτυπώνονται στην κίνηση των μετοχών τους» τονίζει.

Οι μετοχές της Bavarian Nordic έχουν δει την αξία τους να υπερτριπλασιάζεται από τα χαμηλά του Μαΐου, καθώς αρκετές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει τις παραγγελίες του εμβολίου της δανέζικης εταιρείας- που είναι το μόνο εγκεκριμένο για τη νόσο έως σήμερα. Η εταιρεία έχει τους τελευταίους μήνες αναβαθμίσει αρκετές φορές τον στόχο της για τα έσοδα. Η Citigroup έχει αναβαθμίσει έτσι και αυτή τον στόχο για τη μετοχική τιμή της εταιρείας κατά 20%. 

Διπλασιασμό της χρηματιστηριακής αξίας της έχουν επίσης δει φέτος η Siga Technologies, η οποία παρασκευάζει τη θεραπεία Tpoxx, που έχει λάβει έγκριση για την ευλογιά των πιθήκων σε Ε.Ε., Βρετανία και ΗΠΑ. Έγκριση πιθανότατα θα λάβει και το Chimerix της Tembexa, που ίσως πουληθεί στην Emergent BioSolutions Inc. Στο μέτωπο των εμβολίων προσδοκίες έχει γεννήσει το ACM2000 της Emergent. 

naftemporiki.gr