Skip to main content

Ισπανία: Φόρος στις τράπεζες λόγω της κρίσης του κόστους ζωής

Η Ισπανία επιδιώκει να φορολογήσει τις τράπεζες για μεγάλα κέρδη από καθαρούς τόκους και προμήθειες που χρεώνονται σε πελάτες, στην πιο τολμηρή κίνηση προς τις τράπεζες, με το κόστος ζωής να επιδεινώνεται.

Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη αποσκοπεί στον καθορισμό φόρου 4,8% στις ισπανικές τράπεζες. Επιδιώκει επίσης να επιβάλει εισφορά 1,2% στις εγχώριες πωλήσεις των επιχειρήσεων ενέργειας. Τα μέτρα, που προτάθηκαν από κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, θα επιβάλουν επίσης ποινές τις εταιρείες που μετακυλίουν το κόστος των νέων φόρων στους πελάτες τους.

Οι λεπτομέρειες των προτάσεων έθεσαν τέλος σε περισσότερες από δύο εβδομάδες αβεβαιότητας σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης, που είχαν αρχικά περιγραφεί από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ στις 12 Ιουλίου.

Τώρα η κυβέρνηση, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ευρεία ομάδα συμμάχων του Κοινοβουλίου για να περάσει το νομοσχέδιο στο διασπασμένο κοινοβούλιο, όπου κανένα κόμμα δεν έχει πλειοψηφία.

Η φορολόγηση των κερδών στις επιχειρήσεις πετρελαϊκών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε μη ρυθμιζόμενες αγορές, «δεν έχει νόημα», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Repsol, της μεγαλύτερης ισπανικής εταιρείας πετρελαίου.

naftemporiki.gr