Skip to main content

Έβαλε μπροστά το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Την τρίτη θέση κατέχει η Ελλάδα όσον αφορά τον ρυθμό διείσδυσης του νέου θερμαινόμενου συστήματος καπνίσματος IQOS που λανσάρει η Philip Morris International (PΜΙ) σε σύνολο 38 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά, όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος στην παρουσίασή του (21 Φεβρουαρίου 2018) στο πλαίσιο του Consumer Analyst Group of New York (CAGNY) Conference, η Ελλάδα έρχεται τρίτη μετά την Ιαπωνία και την Κορέα σε ρυθμό ανάπτυξης του IQOS. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το IQOS στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε μερίδιο αγοράς 2,8% (γ’ τρίμηνο 2017 1,4%, β’ τρίμηνο 1%, α’ τρίμηνο 0,6%). Τον Ιανουάριο 2018 το ποσοστό ανήλθε στο 3,1%, γεγονός που δείχνει την ανταπόκριση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού στις νέες τάσεις καπνίσματος. Οι χώρες που ακολουθούν είναι η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Ιταλία. Το νέο προϊόν της PMI μετρά 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και κάθε μέρα προστίθενται 10.000 χρήστες.       

Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις χώρες εμπορικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για το IQOS, μιας και η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, ανακοίνωσε την έναρξη της εμπορικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.

Νέα εποχή
Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η ελληνική καπνοβιομηχανία μετά από 87 χρόνια γυρίζει σελίδα, σταματά να παράγει τσιγάρα και μπαίνει δυναμικά σε μια νέα εποχή, αφού το εργοστάσιό της αποτελεί πλέον το 2ο μόλις εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής των καινοτόμων καπνικών προϊόντων της Philip Morris International. Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πριν από 11 μήνες, περιελάμβανε την πλήρη μετατροπή του εργοστασίου, την κατασκευή 3 νέων κτηρίων στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, καθώς και τη δημιουργία 400 άμεσων θέσεων εργασίας. 

Η υλοποίηση του σύνθετου και απαιτητικού αυτού έργου συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2018 η Παπαστράτος θα παράγει ετησίως 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού, οι οποίες θα εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, δήλωσε σχετικά με την έναρξη της νέας παραγωγής πως «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την οικογένεια της Παπαστράτος. Είναι μια μέρα που η συγκίνηση και η περηφάνια για το παρελθόν συναντούν τη χαρά και την προσμονή για το μέλλον. Η νέα εποχή της Παπαστράτος είναι εδώ, με μεγάλες, ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της εταιρείας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο. Είναι η δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον, μια δέσμευση που μετουσιώνεται στο όραμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».        

Το δίκτυο
Το IQOS ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016 αρχικά στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Σήμερα υπάρχουν 25 αποκλειστικά καταστήματα IQOS, εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Αττική, ενώ διατίθεται και σε όλο το δίκτυο καταστημάτων Public και από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.iqos.gr. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται όπως στα συμβατικά καπνικά προϊόντα. Αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες -ειδικά σχεδιασμένες- ράβδους καπνού.