Skip to main content

Μπορεί ο Nord Stream να επισκιάσει την ΕΚΤ; 

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους δείκτες της Wall Street στις 7:40 δική μας ώρα εμφανίζουν απώλειες της τάξης του -0,10% ως -0,20%. Η ίδια εικόνα αποτυπώθηκε και στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών. 

  • Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε μια ασταθή συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές αναλύουν τα τελευταία εταιρικά νέα και τις πιθανότητες για γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη. Το δολάριο κέρδισε, ενώ το ευρώ υποχώρησε καθώς η κυβέρνηση της Ιταλίας φαινόταν έτοιμη να καταρρεύσει. 

  • Το σύννεφο πάνω από την κινεζική ανάπτυξη λόγω των αυστηρών ελέγχων για τον COVID-19 και της νέας ανησυχίας για την προβληματική αγορά ακινήτων προκαλεί επίσης ψαλίδισμα στις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης.

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη για να ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην Ευρώπη. Οι αγορές αποτυπώνουν στοιχήματα για αύξηση είτε 25 μονάδων βάσης είτε 50 μ.β., με την τελευταία ίσως να μπορεί να υποστηρίξει το ευρώ που έχει πέσει κάτω από το $1 αυτόν τον μήνα. 

  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό σήμερα Πέμπτη 21/7, καθώς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη και η αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς τα δυτικά κράτησαν τους traders σε κατάσταση επιφυλακής.

  • Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 3,0172% στην Ασία, κάτω από την απόδοση 2 ετών του 3,2293%, ένα σήμα της αγοράς που συχνά προμηνύει ύφεση.

Η αγορά επικεντρώνεται στην επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου κατά μήκος του μεγαλύτερου αγωγού από τη Ρωσία στη Γερμανία. Μια προγραμματισμένη διακοπή 10 ημερών έχει οριστεί να λήξει στις 04:00 GMT. Εάν η ροή δεν ξαναρχίσει ή είναι ανεπαρκής, θα πυροδοτήσει ανησυχίες για τις χειμερινές προμήθειες. Δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια του μονοπωλιακού εξαγωγέα φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, είπαν στο Reuters ότι οι ροές είναι πιθανό να επανεκκινήσουν σε επίπεδα προ-συντήρησης στο 40% της χωρητικότητας. Πιθανώς να θεωρηθούν αρκετά για να ηρεμήσουν τις αγορές προς το παρόν, αλλά χωρίς να επιλυθεί το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τα κράτη μέλη την Τετάρτη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο ως έκτακτο βήμα, αφού ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ρωσικές προμήθειες που αποστέλλονται μέσω του μεγαλύτερου αγωγού στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω και να σταματήσουν. 

Νομίσματα

Το ευρώ είχε τρεις συνεδριάσεις ισχυρών κερδών αυτή την εβδομάδα λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτύχει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και από μια αναφορά του Reuters ότι ένας βασικός αγωγός φυσικού αερίου θα ανοίξει ξανά εγκαίρως μετά από 10ήμερη διακοπή λειτουργίας συντήρησης. Οι προοπτικές για την περιοχή περιπλέκονται περαιτέρω από την επικείμενη κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης. Για αυτό ταλαντεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και αγόρασε 1,0191 δολάρια στις αρχές της συνεδρίασης της Ασίας. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο της ΕΚΤ για σταθερά spreads των ομολόγων στην Ευρώπη αγοράζοντας επιπλέον χρέη από χώρες της περιφέρειας για να διατηρήσουν το άνω όριο στα επίπεδα των αποδόσεων.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,05% στα 138,34 γεν, υποχωρώντας προς την κατεύθυνση του υψηλού 24 ετών στα 139,38 που παρατηρήθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Η στερλίνα συνέχισε να συσσωρεύει κάτω από 1,20 δολάρια, στη σημερινή διαπραγμάτευση ελάχιστα άλλαξε στο 1,1984, καθώς το πλήθος των υποψηφίων που διεκδικούσαν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας συρρικνώθηκε σε δύο, αλλά ο νικητής δεν αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.