Skip to main content

Power pass: Κομφούζιο με τις αιτήσεις για την επιδότηση του ρεύματος

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη 
[email protected]

Ένα απίστευτο κομφούζιο επικρατεί σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος (power pass), καθώς απορρίφθηκαν αιτήσεις επειδή στη συνέχεια ο δικαιούχος υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση.

Ειδικότερα, εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για την είσπραξη της επιδότησης, οι οποίες υποβλήθηκαν από τις 17 Ιουνίου μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα vouchers. gov.gr/powerpass ακυρώθηκαν ξαφνικά, από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι υπέβαλαν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το πληροφοριακό σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων λήψης της επιδότησης «διάβασε» την υποβολή των φετινών δηλώσεων ως αλλαγή κατάστασης της δηλωθείσας κύριας κατοικίας και αυτόματα ακύρωσε τις υποβληθείσες αιτήσεις, καλώντας τους φορολογούμενους να τις επανυποβάλουν!

Τα… κρούσματα ακυρώσεων αιτήσεων για την είσπραξη της επιδότησης του ρεύματος εντοπίστηκαν από τους λογιστές-φοροτεχνικούς και υπολογίζεται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Ήδη οι λογιστές δημοσιοποίησαν το πρόβλημα μέσω της διαδικτυακής πύλης taxheaven. gr, επισημαίνοντας ότι:

«Δικαιούχοι που υπέβαλαν την αίτηση για το power pass και η οποία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της εκκαθάρισης, υπέβαλαν μεταγενέστερα τη φορολογική δήλωση του Φ.Ε. 2021 χωρίς καμία αλλαγή στην κατοικία τους σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησης στην πλατφόρμα του power pass να μεταβληθεί από “υπό εκκαθάριση” σε “εκκρεμεί υποβολή”».

Το μήνυμα που εμφανίζει η πλατφόρμα, χωρίς να έχει γίνει καμία τροποποίηση ως προς τα στοιχεία της κατοικίας είναι το εξής:

«Τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης». Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όσοι δεν εντοπίσουν εγκαίρως την εν λόγω αστοχία, να χάσουν την επιδότηση ενώ είχαν τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Τι ορίζει η απόφαση

 

Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είσπραξης της επιδότησης ρεύματος (power pass) δεν είναι να έχει υποβληθεί η φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αλλά αρκεί να έχει υποβληθεί μέχρι την 1η-5-2022 η περσινή φορολογική δήλωση. Συνεπώς, όσοι φορολογούμενοι βλέπουν τις αιτήσεις τους ακυρωμένες με την υποβολή των φετινών δηλώσεων δεν έχουν καμία υποχρέωση να τις ξαναϋποβάλουν, αλλά το ίδιο το κράτος θα πρέπει να βρει μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά τους να εισπράξουν την επιδότηση. Ως εκ τούτου, με αυτό το «κομφούζιο» που έχει δημιουργηθεί και το οποίο περιγράφουν οι λογιστές, η πρώτη λύση που πρέπει να εξετάσουν άμεσα τα συναρμόδια υπουργεία είναι η παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα που επεξεργάζεται τις αιτήσεις για το power pass, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η «αστοχία» και χιλιάδες αιτήσεις που ακυρώθηκαν να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση («υπό εκκαθάριση»). Εφόσον όμως αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, θα πρέπει να επιλεγεί μία από τις παρακάτω εναλλακτικές λύσεις:

1) Η επανυποβολή των αιτήσεων για την είσπραξη της επιδότησης από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που ήδη υπέβαλαν τις φορολογικές δηλώσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι αιτήσεις τους για το power pass. Ταυτόχρονα, πρέπει να «παγώσει» η διαδικασία υποβολής εκατοντάδων χιλιάδων φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τουλάχιστον μέχρι τις 5 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση, ώστε μέχρι τότε όλοι οι δικαιούχοι φορολογούμενοι να έχουν προλάβει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να κατοχυρώσουν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Η λύση αυτή όμως δεν ενδείκνυται καθώς το βάρος της υλοποίησής της θα πέσει εξ ολοκλήρου και κατά κύριο λόγο στους λογιστές-φοροτεχνικούς και θα είναι αδύνατο με τόσο φόρτο εργασίας που έχουν ήδη, να καταφέρουν μέχρι τις 5 Ιουλίου να επανυποβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για το power pass.

2) Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την επιδότηση του ρεύματος (για το power pass) μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει χρονικό περιθώριο για την υποβολή όλων των αιτήσεων. Βεβαίως, θα χρειαστεί ενδεχομένως να δοθεί και μια νέα παράταση στις προθεσμίες για τις δηλώσεις και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 5 ή τις 12 Αυγούστου 2022.