Skip to main content

ΕΤΕπ: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να κοστίσει έως και 1 τρισ. ευρώ

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια έως και 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

Εξηγώντας γιατί εκτιμάει αυτό το ποσό, ο Χόγιερ είπε ότι βλέπει στοιχεία στο δημόσιο χώρο που θεωρεί εντελώς μη ρεαλιστικά όσον αφορά το επίπεδο της καταστροφής στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ευρώπη «θα πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο» σε αυτή την προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη.

Ο Χόγιερείπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή επιδιώκει να αναθέσει εκ νέου δεσμεύσεις της ΕΤΕπ ύψους 1 δισ. έως 1,5 δσ. ευρώ για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Μπορεί να λάβει έγκριση για αυτό ήδη αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.

Η εκτίμηση του Χόγιερ έρχεται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεταο να συζητήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το τελευταίο πακέτο βοήθειας για να καλύψει μέρος των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

naftemporiki.gr