Skip to main content

Υπόσχεση Ερντογάν για επιτάχυνση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία θα επιτύχει τη μέγιστη παραγωγή φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα κατά ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η ημερήσια παραγωγή στο κοίτασμα Sakarya θα κορυφωθεί στα 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2026, είπε ο Ερντογάν τη Δευτέρα. Αρχικά υπήρχε πρόβλεψη ότι η παραγωγή στο κοίτασμα Sakarya θα έφτανε στο αποκορύφωμά της το Σεπτέμβριο του 2027. Η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης, για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, παραμένει η ίδια. 

Η υπόσχεση του Ερντογάν να επιταχύνει την παραγωγή έρχεται καθώς προσπαθεί να βρει υποστήριξη πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023.  Οι τιμές της ενέργειας οδηγούν τον πληθωρισμό, που έχει εκτοξευθεί πάνω από 70% στη χώρα, απειλώντας τη δημοτικότητα του Ερντογάν.

Η Τουρκία είναι μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας και το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να ενισχύσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, βοηθώντας με τη σειρά του τη λίρα.

Το κοίτασμα Sakarya ήταν η πρώτη σημαντική ανακάλυψη στην προπάθεια της Τουρκίας να αναπτύξει εγχώριους ενεργειακούς πόρους και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι η Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

naftemporiki.gr