Skip to main content

Γαλλία: Το ιστορικό υψηλό του πληθωρισμού τροφοδοτεί τη συζήτηση για τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά μετά από ισχυρές αναγνώσεις στη Γερμανία και την Ισπανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ εκτινάχθηκαν κατά 5,8% από πέρυσι τον Μάιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων συνέχισε να διοχετεύεται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Με τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας από τη Γερμανία και την Ισπανία να ξεπερνούν ήδη τις προσδοκίες, τα γαλλικά στοιχεία υποδηλώνουν υπέρβαση όταν η γίνουν γνωστά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αργότερα την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό θα τροφοδοτηθούν από μια ξεχωριστή έκθεση από το Παρίσι που δείχνει ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο ταχύτερος πληθωρισμός στην ιστορία του ευρώ δημιουργεί επίσης δυσκολίες στις κυβερνήσεις — ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει τις βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα. Έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (27 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να προϋπολογιστεί περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο καθώς το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί περαιτέρω.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να προστατεύσουμε τα φτωχότερα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

naftemporiki.gr