Skip to main content

Σρι Λάνκα: Επιμένουν οι ελλείψεις- Αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Με την Ευρώπη να μην έχει καταλήξει ακόμα στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, η Κίνα και η Ινδία είναι οι δύο χώρες που εκμεταλλεύονται σημαντικά τις φθηνές τιμές του αργού της Μόσχας. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, καθ’ οδόν στα δεξαμενόπλοια για Κίνα και Ινδία βρίσκονται ποσότητες-ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου.

Στη λίστα των προμηθευτών ρωσικού πετρελαίου είναι και μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση. Ο λόγος για την Σρι Λάνκα που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις στα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια. Οι προμήθειες καυσίμων είναι τόσο χαμηλές που η κυβέρνηση κάλεσε στους πολίτες να μην κάνουν ουρές για βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων. Η χώρα προσπαθεί να βρει χρήματα για να πληρώσει για το πετρέλαιο που βρίσκεται σε βυτιοφόρα στα ανοικτά των ακτών του.

Η Σρι Λάνκα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή καυσίμων. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα πληρώσει για την αποστολή.

Ειδικότερα, η χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο τύπου Siberian Light, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί σε επεξεργασία στο διυλιστήριο της Ceylon Petroleum στη Σαπουγκάσκαντα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της εταιρείας, Sumith Wijesinghe.

Το διυλιστήριο χρησιμοποιεί αργό Siberian Light, είπε ο Wijesinghe. Είναι ένας από τους διάφορους τύπους πετρελαίου που μπορεί να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο διυλιστήριο, μαζί με το πετρέλαιο Murban του Άμπου Ντάμπι και το Iranian Light, συνέχισε.

Το διυλιστήριο στη Σαπουγκάσκαντα είναι το μοναδικό της χώρας και αναμένεται να παραλάβει πετρέλαιο στις 28 Μαΐου, κάτι που θα επιτρέψει την επανεκκίνησή του για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σρι Λάνκα. Αφού παραλάβει το πετρέλαιο, θα αρχίσει να παράγει καύσιμο μέσα σε έξι μέρες, είπε ο Καντσάνα Γουιτζεσεκέρα σε ανάρτησή του στο Twitter.

naftemporiki.gr