Skip to main content

Saudi Aramco: Τι «εκτόξευσε» τα κέρδη της

Τα υψηλότερα κέρδη της κατέγραψε η Saudi Aramco από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Aramco άντλησε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια με αρχική δημόσια προσφορά στο Ριάντ στα τέλη του 2019. Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 25% από τα τέλη του 2021, δίνοντάς της αποτίμηση ύψους 2,38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία κατέγραψε καθαρά έσοδα 39,5 δισ. δολάρια, από 21,7 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμά αμετάβλητο, στα 18,8 δισ.  δολάρια.

Η Aramco, η οποία την περασμένη εβδομάδα «εκθρόνισε» την Apple  και έγινε η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, συνεχίζει στο δρόμο των ανταγωνιστών της Big Oil, όπως η Shell και η BP, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών εταιρειών ενισχύθηκαν από το άλμα του αργού στα 110 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση της Μόσχας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Aramco δεν επωφελήθηκε μόνο από την «εκτόξευση» του πετρελαίου κατά περίπου 45% φέτος, αλλά και από τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του βασίλειου μαζί με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+. Η παραγωγή της Aramco ήταν κατά μέσο όρο 10,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αυξημένη κατά 20% από έτος σε έτος.