Skip to main content

Τουρκία: Επιχείρηση «περιορισμός των αγορών συναλλάγματος» για την προστασία της λίρας

Πίεση στις τράπεζες ασκούν οι τουρκικές αρχές για να περιορίσουν τις αγορές ξένου νομίσματος από εταιρικούς πελάτες.

Αυτού του είδους η παρέμβαση αποτελεί άλλη μία αντισυμβατική τακτική των τουρκικών αρχών στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν τη λίρα που βρέθηκε σε «τρικυμία» πέρυσι. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 45% έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι τον Απρίλιο έφτασε στο 69,97%.

Μετά από τέσσερις μήνες σχετικής σταθερότητας, η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τη Δευτέρα, έπεσε κάτω από το συμβολικό όριο των 15 λιρών ανά δολάριο, πλήττοντας την εμπιστοσύνη του κοινού σε ένα νόμισμα που θεωρείται βαρόμετρο της υγείας της ευρύτερης οικονομίας.

Το τελευταίο κύμα πιέσεων στις τουρκικές εταιρείες και τράπεζες να περιορίσουν τις συναλλαγές τους σε συνάλλαγμα έρχεται σε μια περίοδο που η ρευστότητα στις αγορές συναλλάγματος της χώρας είναι περιορισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχετικά μικρές αγορές δολαρίων ή ευρώ μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Η κεντρική τράπεζα, που εδώ και καιρό θεωρείται ότι έχει ανεπαρκή συναλλαγματικά αποθέματα, «έκαψε» περίπου 24 δισ. δολάρια για την τόνωση της λίρας τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με τον αναλυτή Haluk Burumcekci.

Μιλώντας στους Fianancial Times, ανώτερος Τούρκος τραπεζίτης περιέγραψε την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, όπου η κεντρική τράπεζα ελέγχει εταιρικές συναλλαγές συναλλάγματος ακόμη και μικρής αξίας. «Τηλεφωνούν για να ελέγξουν ποιος είναι ο αγοραστής ακόμα και για 1 ή 2 εκατ. δολάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Με τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπό ισχυρή πολιτική πίεση από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις ζητώντας εκ των προτέρων έγκριση από την κεντρική τράπεζα για μεγάλες αγορές συναλλάγματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εμπορικές τράπεζες αναγκάζονται να αρνηθούν να διευκολύνουν συνολικά τις αγορές συναλλάγματος για τους πελάτες τους, ειδικά εκείνων που έχουν αξία άνω των 5 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα άλλος τραπεζίτης μιλώντας στου FT υποστήριξε είπε ότι η ανάμειξη των αρχών «εντείνεται» και ότι «είναι υπό στενότερο έλεγχο».

Παράλληλα, άτομο με στενούς δεσμούς με τον τουρκικό τραπεζικό τομέα ανέφερε ότι η κατάσταση έχει δημιουργήσει ανησυχία στην επιχειρηματική κοινότητα. «Αυτό προκαλεί ανησυχίες μεταξύ των εταιρειών ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να αγοράσουν όσο ξένο συνάλλαγμα χρειάζονται», είπε.

naftemporiki.gr