Skip to main content

Shell: Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη της το α’ τρίμηνο

Τα υψηλότερα κέρδη τριμήνου από το 2008 εμφάνισε ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell, χάρη στο ράλι των τιμών ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει στη Βρετανία τις φωνές που ζητούν επιβολή εφάπαξ φόρου υπερκερδών στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά της χώρας, που έρχονται αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς. 

Η Shell τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα σκαρφάλωσαν στα 9,1 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου από 3,2 δισ. δολάρια το αντίστοιχα διάστημα του 2021 και από 6,4 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Όσο για την έξοδό της από τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι της στοίχισε περί τα 3,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μερίσματός της κατά 4% στα 0,25 δολάρια ανά μετοχή. Δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επιστρέφει ρευστό στους μετόχους. Από το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 8,5 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινώσει στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η Shell έχει ολοκληρώσει έως τώρα αγορές ύψους 4 δισ. δολαρίων. Οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Στον απόηχο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων η μετοχή ενισχύθηκε 3%. 

Η ανταγωνίστρια BP ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, καθώς τα καθαρά κέρδη πρώτο τριμήνου επίσης σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. 

naftemporiki.gr