Skip to main content

Φυσικό αέριο: Έτοιμη η Αθήνα εάν η Gazprom «κλείσει τις στρόφιγγες»

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση που η Gazprom «κλείσει τις στρόφιγγες» και στην Αθήνα. 

Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία έχει προθεσμία έως τα τέλη Μάϊου για να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει σε σχέση με το αίτημα της Gazprom σε πληρωμή σε ρούβλια, καθώς τότε τοποθετείται η επόμενη προγραμματισμένη εξόφληση.  Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της σταθμίζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε συνέχεια των κινήσεων της Μόσχας, προσβλέποντας στη σύμπηξη ενιαίου «μετώπου».

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι είχε προετοιμαστεί εγκαίρως για το σενάριο της διακοπής της τροφοδοσίας από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει στο Εθνικό Σύστημα κατά κύριο λόγο μέσω του Turk Stream και εισέρχεται από το σημείο εισόδου του Σιδηρόκαστρου. Εάν δε υλοποιηθεί αυτό το σενάριο,  αυτό θα συμβεί σε μια χρονική στιγμή που η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι σχετικά περιορισμένη, καθώς την άνοιξη οι ανάγκες για θέρμανση περιορίζονται ενώ τα κλιματιστικά δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία. Συνεπώς και η πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα θα είναι μικρότερη, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

H ΔΕΗ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη, με στόχο να υπάρχουν επαρκείς λιγνιτικές εφεδρείες για την καλοκαιρινή περίοδο που αυξάνεται η ζήτηση για ρεύμα. Προς το παρόν, το καύσιμο συγκεντρώνεται στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων για μελλοντική χρήση, με την λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή να εμφανίζεται περιορισμένη στην παρούσα φάση. Για σήμερα παραδείγματος χάρη έχει μερίδιο μόλις 7,43% στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, έναντι μεριδίου 32,20% των ΑΠΕ και 23,63% του φυσικού αερίου, ενώ υψηλό (30,19%) είναι και το ποσοστό των εισαγωγών. Εάν διακοπεί η τροφοδοσία από τη Μόσχα, εξάλλου, πέντε μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν με ντίζελ.  Οσον αφορά στις κινήσεις για εξεύρεση άλλων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, ο ΔΕΣΦΑ «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς τη διαδικασία για την προμήθεια μιας ακόμα πλωτής δεξαμενής LNG (FSU)  στη Ρεβυθούσα που θα προστεθεί στις τρεις  υφιστάμενες, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του Τερματικού Σταθμού πριν την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, στις 30 Απριλίου θα εκφορτωθεί στη Ρεβυθούσα φορτίο LNG 85.000 KWh για λογαριασμό της Elpedison. Στις 2 Μαϊου προγραμματίζεται η εκφόρτωση φορτίου 350.000 KWh που έχει παραγγείλει η ΔΕΗ, ακολουθεί φορτίο 463.000 KWh  της Mytilineos (στις 5 Μαϊου), και φορτίο 500.000 KWh της ΔΕΠΑ στις 16 Μαϊου. Στις 18 Μαϊου θα εκφορτωθούν φορτία LNG για λογαριασμό της MET Energy EAD (που θα διοχετευθούν πιθανότατα στη Βουλγαρία) και στις 25 Μαϊου προβλέπεται η εκφόρτωση ενός ακόμα φορτίου 535.000 της MYTILINEOS.

Σημειώνεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για χρήση του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας  για την εισαγωγή LNG. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός  φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) ο οποίος θα δώσει στη γειτονική χώρα πρόσβαση σε αζερικό αέριο, μέσω του TAP, μια εξέλιξη που είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Σόφιας, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις