Skip to main content

Συνεργασία υπουργείων Μετανάστευσης-Τουρισμού για τουριστική προβολή των νησιών του ΒΑ Αιγαίου

Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, του υπουργείου Τουρισμού και των δήμων Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Λέρου, Κω και Χίου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν τη Μεγάλη Τετάρτη οι αρμόδιοι υπουργοί Νότης Μηταράκης και Βασίλης Κικίλιας, στο κτίριο Κεράνη, παρουσία του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλου Γεωργιάδη, του γ.γ. του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, και του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελου Κωνσταντίνου και εκπροσώπων των δήμων που συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το MoU αφορά στη χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής των εν λόγω δήμων για τη ζημία που υπέστη το τουριστικό προϊόν και η εικόνα των νησιών ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας Covid-19. 

Στο Μνημόνιο προβλέπεται η ανάληψη δράσεων για την αποκατάσταση των ζητημάτων που ανέκυψαν από τη μεταναστευτική κρίση και την πανδημία, με την πλήρη υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των συγκεκριμένων δήμων. 

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε., το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (EBF) και κάθε άλλου, συναφούς, χρηματοδοτούμενου ή συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους. Σε αυτά προστίθεται και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για καταβολή από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποζημιώσεων – επιχορηγήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από το Μεταναστευτικό ή λόγω της πανδημίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας,  ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Ο Βασίλης Κικίλιας, ως πρώην συντονιστής Μεταναστευτικού της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κρίση την οποία πέρασαν τα πέντε νησιά του Αιγαίου, πέντε νησιά στα οποία βρέθηκαν 17.000 αιτούντες άσυλο την ημέρα των εκλογών του Ιουλίου του 2019 και σήμερα αυτός ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στους 2.200.  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τα νησιά του Αιγαίου με τη μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ, με την αποσυμφόρηση των νησιών, με την ολοκλήρωση πολύ σημαντικών έργων υποδομής, με το νέο χωροταξικό, με 32 εκατ. ευρώ που έχουμε δώσει ως υπουργείο Μετανάστευσης από  το 2019.  

Πέρυσι με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είχαμε κάνει μία πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια για τα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία είναι γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ομορφιά τους, για τον Πολιτισμό τους, για το τουριστικό τους προϊόν. Αλλά, δυστυχώς, επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση από το 2015 μέχρι το 2019. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και προσωπικά του Βασίλη Κικίλια – τον οποίον ευχαριστώ – και με τη συμμετοχή των δήμων, να χρηματοδοτήσουμε το 2022 με 2 εκατ. ευρώ την τουριστική  προβολή αυτών των νησιών». 

Β. Κικίλιας: Να φωτίσουμε πιο πολύ ως τουριστικούς προορισμούς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το πόσο όμορφα νησιά είναι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια να τα φωτίσουμε ακόμα πιο πολύ ως τουριστικούς προορισμούς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επίσης ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας έρχεται από το τουριστικό προϊόν.

Τα νησιά μας τα αγαπάμε, τα πιστεύουμε, τα φροντίζουμε και φυσικά αναγνωρίζουμε με πρώτο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Νότη Μηταράκη, αλλά και τους συνεργάτες του στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γιατί με αρωγό και εργαλείο τον ΕΟΤ – και εδώ να ευχαριστήσω επίσης τον Δημήτρη Φραγκάκη – θα μπορέσουμε για το 2022 να στηρίξουμε αυτά τα νησιά μας, τα οποία έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Ψηφιακά μέσα, τηλεοπτική διαφήμιση και όλες οι μορφές σύγχρονου μάρκετινγκ, είναι στη διάθεσή μας και μέσα από τον ΕΟΤ είμαστε έτοιμοι προβάλλουμε τις εξαιρετικές παραλίες, τον οινοτουρισμό, τον γαστρο-τουρισμό της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω».