Skip to main content

Κίνα: Αύξηση της ανεργίας, μείωση των καταναλωτικών δαπανών

«Βουτιά» σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες της Κίνας τον Μάρτιο καθώς τα lockdown περιόρισαν εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και οδήγησαν την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από την πρώτη φάση της πανδημίας. Ενώ τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, τα στοιχεία του περασμένου μήνα έδειξαν μια αξιοσημείωτη πτώση στις δαπάνες.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 4,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, μετά από αύξηση 4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3%. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 4,4% σε ετήσια βάση και 0,6% σε τριμηνιαία.

Οι λιανικές πωλήσεις, που αποτελούν δείκτη καταναλωτικών δαπανών, συρρικνώθηκαν κατά 3,5% τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2020, και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πτώση 1,6% που αναμενόταν. Τον ίδιο μήνα, το επίσημο ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5%, πάνω από την πρόβλεψη για 4%, αλλά ήταν πιο αργή από την επέκταση 7,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Η αύξηση των επενδύσεων μετριάστηκε στο 9,3% το πρώτο τρίμηνο από 12,2% το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό 1,3%, υποδηλώνοντας εξασθένηση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Τα δεδομένα πιθανότατα δεν αποτυπώνουν την πλήρη έκταση της ζημίας που προκλήθηκε στην οικονομία από τα lockdown, τα οποία εντάθηκαν προς τα τέλη Μαρτίου, όταν η Σανγκάη, που αποτελεί οικονομικό και εμπορικό κόμβο, ξεκίνησε ένα σταδιακό lockdown. Έκτοτε, πολλά άλλα μέρη έχουν επίσης επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, αναγκάζοντας κατασκευαστές όπως η εταιρεία συναρμολόγησης iPhone Pegatron να σταματήσει την παραγωγή.

Τα στοιχεία θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση του προέδρουΣι Τζινπίνγκ, η οποία έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού παρά το αυξανόμενο κόστος και την αναστάτωση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.  Το ξέσπασμα του Covid-19 ήρθε σε μια επισφαλή στιγμή για την οικονομία της Κίνας μετά από μια κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων και μια ευρύτερη απώλεια δυναμικής. Η κυβέρνηση έχει στόχο την ανάπτυξη 5,5% το 2022, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

naftemporiki.gr