Skip to main content

ΟΑΕΔ: Εκκαθάριση μητρώου ανέργων – Ποιοι αποκλείονται

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Την εκκαθάριση του μητρώου των ανέργων, με τη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, που αποκλείουν αρκετούς σημερινούς εγγεγραμμένους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που τα μεσάνυχτα της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή.

Ένα σχέδιο νόμου στο οποίο έχουν προστεθεί διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία της εκκαθάρισης, σε σχέση με το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Θεσμοθετούνται όλες οι προτάσεις περί εφαρμογής ποινών που σχετίζονται με τη διαγραφή ανέργων σε περίπτωση που δεν δεχτούν τρεις συνεχόμενες προτάσεις των εργασιακών συμβούλων για εύρεση εργασίας (διετής αποκλεισμός) ή αρνηθούν τυχόν κατάρτιση (εξάμηνος αποκλεισμός).

Υπάρχει όμως αντίστοιχη τιμωρία για έξι μήνες, ακόμα και αν ο άνεργος τύχει κατάρτισης, αλλά δεν καταφέρει να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν παρεμβάσεις που σχετίζονται και με τη στεγαστική πολιτική του.

Εφεξής, το αποθεματικό που υπάρχει από τις εισφορές προς τον πρώην ΟΕΚ (περίπου 2 δισ. ευρώ) θα μπορεί να αξιοποιείται με απόφαση του Δ.Σ., για τις ανάγκες του ΟΑΕΔ, ευρύτερα. Ένας ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται επίσημα σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

– Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο για ανέργους.

– Συντάσσεται, με τη βοήθεια εργασιακών συμβούλων, Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης για κάθε άνεργο. Στην πρώτη γραμμή μπαίνουν όσοι είναι χωρίς δουλειά πάνω από πέντε έτη, στους οποίους χορηγείται εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ για να συντάξουν ένα τέτοιο Σχέδιο.

– Τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για επιδόματα, παροχές, βοηθήματα ή διευκολύνσεις (εξαιρείται το επίδομα ανεργίας). Όριο μπαίνει στα 14.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και στα 20.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα. Προστίθενται 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Εάν ο άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, με βάση το Ψηφιακό Σχέδιο Ατομικής Δράσης, τότε διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο έτη.

– Εάν ο άνεργος αρνηθεί να συμμετάσχει σε Επαγγελματική Κατάρτιση που προτείνει η ΔΥΠΑ, τότε διαγράφεται για έξι μήνες.

– Εισάγεται η έννοια του αναζητούντος εργασία (job seeker).

– Το επίδομα ανεργίας εξακολουθεί να καταβάλλεται κατά το ήμισυ, για όσους βρουν δουλειά εντός 12μήνου (επιδότηση εργασίας). Επισημαίνεται ότι, με βάση τα τελευταία συγκρίσιμα στοιχεία του φετινού Ιανουαρίου, η διαφορά ανάμεσα στους ανέργους της ΕΛΣΤΑΤ (587.152 άτομα) και στους εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ (1.112.551 άτομα) είναι 525.399 άτομα.

Στεγαστική πολιτική

Με άλλες διατάξεις στο ίδιο σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να επιτρέπεται στη ΔΥΠΑ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα για την εκπλήρωση των σκοπών, που σχετίζονται με τη στεγαστική συνδρομή, τους οποίους έχει αποκτήσει ως διάδοχος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Προβλέπεται επίσης ότι η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, που δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων, εισάγονται ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση, όπως η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων και η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να ανλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων.