Skip to main content

Τα … εαρινά νομοσχέδια της κυβέρνησης

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μια σειρά νομοσχεδίων θα πάρουν το δρόμο για την Βουλή το επόμενο διάστημα, με υπουργούς της κυβέρνησης να δίνουν μια «πρόγευση» με παρεμβάσεις τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αδιαμφισβήτητα στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Φόρουμ  είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ενεργειακό, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον και οι αναφορές στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Για έναν «επαναστατικό» κλιματικό νόμο που θα παρουσιαστεί εντός του Μαΐου έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που αναφέρθηκε στις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την παιδεία, στο «επιτελικό κράτος 2» αλλά και το νομοσχέδιο για την υγεία. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος 2» μίλησε για μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης. 

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναφέρθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Όπως υπογράμμισε η κοινωνία απαιτεί μεταρρυθμίσεις , ενώ εστίασε στην προσπάθεια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας .

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο «ελληνικό Erasmus»  που θα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές από ένα τμήμα να παρακολουθούν για ένα εξάμηνο μαθήματα σε ένα άλλο τμήμα. Παράλληλα έφερε ως παράδειγμα την ξενόγλωσση ιατρική σχολή που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την οποία εκδήλωσαν ενδιαφέρον πάνω από 1.000 άτομα. 

 

Μέτρα στήριξης και δημοσιονομική ισορροπία.

Στα μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες ομάδες (που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται)  αλλά και για τις επιχειρήσεις  αναφέρθηκε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού. Όπως υπογράμμισε – μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών- τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και στοχευμένα και μέσα στα πλαίσια της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Ο κ. Πατέλης εστίασε σε δύο παράγοντες : στην ανάγκη να προστατευθούν οι πλέον  αδύναμοι και στη διασφάλιση πως ο πληθωρισμός δεν θα γίνει «ενδημικός». Όπως σημείωσε «κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός ή πιο επίμονος. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη».