Skip to main content

Προϋπολογισμός Ε.Ε. 2023: Ποιες προτεραιότητες θέτουν οι ευρωβουλευτές

Ανάκαμψη, υγεία, νεολαία και δράση για το κλίμα, καθώς και «σημαντική χρηματοδότηση» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εισβολής στην Ουκρανία προσδιορίζει το ΕΚ μεταξύ των προτεραιοτήτων για τον προϋπολογισμό του 2023.

Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στην ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι θέλουν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023 να είναι “προσανατολισμένος στο μέλλον και να ανταποκρίνεται στις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, δηλαδή να διασφαλίσει μια ισχυρότερη Ένωση Υγείας, να επιτύχει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και να προωθήσει μια δίκαιη, συμπεριληπτική, βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης αυξημένης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs)”.

Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει επίσης να επενδύσει στην προώθηση του κράτους δικαίου, των αξιών της ΕΕ, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της εφαρμογής τους, καθώς και να συμβάλει σε αύξηση των ευκαιριών για όλους, κυρίως για τους νέους, και να διασφαλίσει μια ισχυρότερη Ένωση ως παράγοντα εξωτερικής πολιτικής.

Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να “εγγυηθεί σημαντική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών συνεπειών της τρέχουσας κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για την ανάπτυξη μέτρων ανθρωπιστικού χαρακτήρα και ετοιμότητας για την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη μέλη και στην ανατολική γειτονία”. Καλούν επίσης την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να “κινητοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα για τη στήριξη της Ουκρανίας”.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν τις δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές για το 2023 την Τρίτη.

Σχετικές Πληροφορίες

Οι κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού αποτελούν το πρώτο έγγραφο που συντάσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού και καθορίζουν τη γραμμή που το Κοινοβούλιο αναμένει από την Επιτροπή κατά την κατάρτιση της πρότασης προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.