Skip to main content

Χρηματιστήρια: Το LME εξετάζει την απαγόρευση των ρωσικών μετάλλων

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) συζητά με τις κυβερνήσεις για το εάν θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει την παράδοση ρωσικού μετάλλου στο δίκτυο των αποθηκών του, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάθιου Τσάμπερλεϊν.

Το LME θέλει να βεβαιωθεί ότι «δεν μπορεί να είναι μέρος της χρηματοδότησης οποιουδήποτε τύπου θηριωδίας», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ωστόσο, το LME θα ακολουθήσει την κυβερνητική πολιτική και οι μεγάλοι Ρώσοι παραγωγοί μετάλλων δεν υπόκεινται επί του παρόντος σε κυρώσεις.

Η επιτροπή χαλκού του LME, μια συμβουλευτική ομάδα που περιλαμβάνει εκπροσώπους σημαντικών ανθρακωρύχων, εμπόρων και καταναλωτών, ψήφισε την Παρασκευή για να προτείνει την απαγόρευση νέων παραδόσεων ρωσικού μετάλλου στις αποθήκες LME — μια κίνηση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις ήδη πιεσμένες αγορές εάν εφαρμοστεί.

«Αν απαγορεύσουμε τα μέταλλα από τις αποθήκες μας, δεν παίρνουμε απλώς μια απόφαση για την επιχείρησή μας, λαμβάνουμε μια απόφαση για λογαριασμό ολόκληρης της αγοράς», είπε ο Τσάμπερλεϊν. «Αυτή τη στιγμή τα ρωσικά μέταλλα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις».

Αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης στο μέλλον: «Συνεργαζόμαστε απόλυτα με την κυβέρνηση για να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες της αγοράς και θα δούμε πού θα πάει αυτό», είπε ο Τσάμπερλεν.

Αν και ο αντίκτυπος στον χαλκό θα ήταν σημαντικός, η απαγόρευση του ρωσικού μετάλλου θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές νικελίου και αλουμινίου του LME.

Σχετικά με το θέμα της συμπίεσης νικελίου που συγκλόνισε την αγορά, ο Τσάμπερλεϊν είπε ότι το LME θα επανεξετάσει τι έχει συμβεί και τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr