Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δίλημμα της Total στη Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ έκρινε την αποχώρηση από τη Ρωσία της TotalEnergies και της Engie ως «ζήτημα αρχής», ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την απόφαση της BP και της Shell να φύγουν από τη χώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον γαλλικό κολοσσό. Η TotalEnergies, μία από τις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγούς παγκοσμίως, βρέθηκε απομονωμένη, καθώς διατήρησε τα συμφέροντά της στη Ρωσία, παρά την εισβολή στην Ουκρανία.

Τυχόν ρήξη με τη Ρωσία θα ήταν μια επιλογή με σοβαρές συνέπειες για τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου. Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, η TotalEnergies έχει πράγματι αυξήσει τις επενδύσεις της στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, υπενθυμίζει η Les Echos.

Η Ρωσία έχει καταστεί κρίσιμη για τον κλάδο φυσικού αερίου του γαλλικού κολοσσού. Κατέχει το 19,4% της Novatek, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, η οποία της παρέχει σχεδόν το 30% της προμήθειας της.

Η Total έχει επίσης βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρωσία. Κατέχει το 20% του γιγαντιαίου κοιτάσματος LNG στη χερσόνησο Yamal στη Σιβηρία και το 2019 αγόρασε σχεδόν το 10% ενός άλλου άκρως αμφιλεγόμενου έργου που ονομάζεται Arctic LNG 2. Αυτό το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υγροποιημένου αερίου, πράγματι, ξεκίνησε χωρίς τη συμμετοχή κανενός Αμερικανού ή ευρωπαϊκής τράπεζας, δεδομένου ότι είχε ξεκινήσει μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας το 2014.

Εάν η Engie, που επίσης δεν αποχώρησε, δεν είναι τόσο εκτεθειμένη όσο η Total στη Ρωσία, ο γαλλικός όμιλος φυσικού αερίου έχει ωστόσο συμφέροντα σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ρωσικά έργα. Έχει επενδύσει έτσι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον περίφημο και αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η πτώχευση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου της διεθνούς κοινοπραξίας που διαχειρίστηκε αυτό το έργο οδήγησε σε απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της Engie από το Παρίσι.

Τίθεται επίσης το ερώτημα για τη συμμετοχή του γαλλικού ομίλου στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος ήδη συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη από το 2012. Η Engie κατέχει σχεδόν το 9% της διεθνούς κοινοπραξίας από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom για τη λειτουργία αυτού του αγωγού φυσικού αερίου.

Πολιτική διαμάχη και πιέσεις

Η πίεση στην Totalenergies εντείνεται, καθώς ακτιβιστές έβαψαν τη Δευτέρα με σπρέι την πρόσοψη στα κεντρικά της εταιρείας, στα δυτικά περίχωρα του Παρισιού και ο υποψήφιος των Πρασίνων στις προεδρικές εκλογές, Γιανίκ Ζαντό, κατηγόρησε τον πετρελαϊκό κολοσσό και τον επικεφαλής της για συνέργεια με το Κρεμλίνο.

 γαλλικός ενεργειακός κολοσσός έχει ανακοινώσει ότι «δεν θα φέρει πλέον κεφάλαια σε νέα έργα στη Ρωσία», εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να αποσυρθεί από τα έργα στα οποία επενδύει επί του παρόντος.

Η Total λέει ότι «εγκρίνει το εύρος και την ισχύ των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρώπη και θα τις εφαρμόσει ανεξάρτητα από τις συνέπειες στη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία». «Καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση» της Ρωσίας και σκοπεύει «να κινητοποιηθεί για να παράσχει καύσιμα στις ουκρανικές αρχές και βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη».

Ο Πράσινος Ζαντό θεωρεί την εταιρεία  «συνένοχη» στα «εγκλήματα πολέμου» και απαίτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «επιβάλει την απόσυρσή της από τη Ρωσία».

Αντίθετα, ο υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα οδηγήσουν τους Ρώσους «να παράγουν οι ίδιοι τα αγαθά που δεν θα πωλούνται πλέον στη Ρωσία και έτσι η χώρα θα γίνει αυτόνομη» . Ο Μελανσόν τάχθηκε μάλιστα κατά της αποχώρησης της Total από τη Ρωσία», υποστηρίζοντας ότι αντί για αυτό πρέπει να «χτυπηθεί στο κεφάλι η ρωσική εξουσία και να στοχοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ολιγαρχών».

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr