Skip to main content

Άδ. Γεωργιάδης: Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα άλευρα και το ηλιέλαιο – Τι είπε για το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ

Για διαρκείς ελέγχους στην αγορά κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο ίδιος έχει εισηγηθεί να δημιουργηθούν πλατφόρμες για τα άλευρα και το ηλιέλαιο, που είναι τα προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Yπάρχουν έλεγχοι διαρκείς στην αγορά. Έχουν μπει μεγάλα πρόστιμα, τα μεγαλύτερα πρόστιμα για αισχροκέρδεια έχουν μπει επί Αδώνιδος Γεωργιάδη, δεν μπορεί να μου πει τίποτα η αντιπολίτευση» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον Ant1. Σε ό,τι αφορά τα άλευρα και το ηλιέλαιο σημείωσε: «Έχω ζητήσει να γίνουν πλατφόρμες για τα προϊόντα αυτά, για να ξέρουμε τα αποθέματα που υπάρχουν. Σε ευρωπαϊκές χώρες έχει τεθεί και όριο στην πώληση τους από σούπερ μάρκετ».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά απάντησε πως «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι» και «τίποτε δεν αποκλείεται». «Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την Ε.Ε. για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;», είπε.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια είπε πως «ο κυριότερος λόγος που έχουμε υψηλή τιμή στην ενέργεια, είναι επειδή καθυστερήσαμε πολύ να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί υπήρχαν αντιδράσεις κάθε φορά που ήταν να γίνει ένα έργο για αιολικό πάρκο». «Δίνουμε την μεγαλύτερη επιδότηση στο ρεύμα από όλη την Ευρώπη. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, είμαστε ‘πάνω’ από το πρόβλημα» συνέχισε

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σχολίασε: «Δεν κρυώνει ο κόσμος σήμερα. Η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τριπλάσια από ό,τι την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος έχει μια κυβέρνηση που είναι στο πλάι του συνεχώς».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «δεν είναι ώρα τώρα για το ‘Τσοβόλα, δώστα όλα’». «Δεν είναι αυτή η στιγμή. Την ημέρα που ανακοινώσαμε τα μέτρα, οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Ελλάδα και πλέον είμαστε μισό βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Ξέρουμε σήμερα ότι όταν οι οίκοι αξιολόγησης σε βάλουν ‘στο μάτι’, δεν έχει ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Πρέπει να είμαστε σοβαροί» τόνισε για να συμπληρώσει: «Ο πόλεμος έχει συνέπειες. Να γίνουμε επιτέλους στην Ελλάδα λίγο λογικοί. Ζούμε σε περίοδο πολέμου. Πρέπει να πηγαίνουμε όλοι προσεκτικά. Όλοι πιεζόμαστε, δεν βγαίνει ο μήνας, είμαστε ‘από πάνω’, κάθε μέρα βρίσκουμε μια λύση, θα τα καταφέρουμε».