Skip to main content

Οι κολοσσοί της Wall Street ζήτησαν από τον Μπάιντεν να μην αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street συμβούλευσαν το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην αποκόψει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα μεταφοράς χρημάτων SWIFT, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ευρύτατες επιπτώσεις και θα έπληττε την παγκόσμια οικονομία.

Την είδηση μεταδίδει το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τραπεζικοί κολοσσοί μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase και η Citigroup άφησαν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να περιοριστεί σε άλλου είδους κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Άλλες τράπεζες με μικρότερη διεθνή έκθεση ήταν πιο θετικές στην ιδέα αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT, πάντως. 

Οι πολέμιοι της ιδέας τόνισαν ότι αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, στέλνοντας ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό. Θα μπορούσε δε να ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός εναλλακτικού στο SWIFT συστήματος, κάτι που θα έπληττε την πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, αν και τόνιζαν ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμη και οι πιο σκληρές κυρώσεις, παραδέχονταν πως αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται σοβαρά η επιλογή αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT. 

naftemporiki.gr