Skip to main content

Τι απάντησε η Λαγκάρντ σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη για τον ΕΦΚ

Διάλογο με την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση με θέμα «Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε, μεταξύ άλλων: «Σας ανησυχεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος; Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Επηρεάζουν και πόσο οι πληθωριστικές τάσεις; Συμφωνείτε με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα;».

Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες».

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Όπως επισημαίνει, «σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας».  

«Στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη», προσθέτει ο Ν. Ηλιόπουλος και καταλήγει:  

«Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη είναι να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα». 

naftemporiki.gr