Skip to main content

Πίτερ Τιλ: Τον κέρδισε ο Τραμπ- Γιατί αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Meta

Ο  Πίτερ Τιλ είναι ένας από τους πρώτους επενδυτές του Facebook και το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του. Ωστόσο, σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε τη Δευτέρα η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms.

Ο Τιλ είναι ένας δισεκατομμυριούχος ο οποίος χει κάνει την περιουσία του ως ένας από τους κορυφαίους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων της Σίλικον Βάλεϊ. Υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από το 2005. Έγινε ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook τον Αύγουστο του 2004 αποκτώντας μερίδιο στην εταιρεία για 500.000 δολάρια που του απέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τιλ, ο οποίος είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σίλικον Βάλεϊ, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί προκειμένου να αφιερωθεί σους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που υποστηρίζουν την ατζέντα του Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και να μην αποσπάται η προσοχή του από το Facebook, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του σε διεθνή πρακτορεία. 

Να σημειωθεί ότι το 2016 έδωσε περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια σε ομάδες υπέρ του Τραμπ. Συνέχισε να υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι το 2021, δωρίζοντας περίπου 86.000 δολάρια στην Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή του Κογκρέσου και στις επιτροπές ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τιλ αναμένεται να παραιτηθεί μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία είναι συνήθως τον Μάιο.

«Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με έναν από τους μεγάλους επιχειρηματίες της εποχής μας. Η ευφυΐα, η ενέργεια και η ευσυνειδησία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι τεράστια», είπε ο Τιλ σε μια ανάρτησή του στο blog της εταιρείας. «Τα ταλέντα του θα εξυπηρετήσουν καλά την Meta καθώς οδηγεί την εταιρεία σε μια νέα εποχή», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλώσε από την πλευρά του: «Ο Πίτερ υπήρξε πολύτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου μας και είμαι βαθιά ευγνώμων για όλα όσα έχει κάνει για την εταιρεία μας—από το να πιστεύει σε εμάς όταν λίγοι άλλοι το έκαναν, μέχρι να με διδάξει τόσα πολλά μαθήματα για τις επιχειρήσεις, τα οικονομικά και τον κόσμο».

Να σημειωθεί ότι η παρουσία του Τιλ στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook θεωρείται από καιρό αμφιλεγόμενη από ορισμένους λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων – ειδικά καθώς η εταιρεία κοινωνικών μέσων έχει επικριθεί για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πολιτικό λόγο και την παραπληροφόρηση. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κατηγορήσει την πλατφόρμα ότι λογοκρίνει τις συντηρητικές φωνές, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι δεν ελέγχει επαρκώς το περιεχόμενο που διακινείται.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο Τιλ υποκίνησε το διχασμό στο διοικητικό συμβούλιο του Facebook αφού άσκησε πίεση στον Ζάκερμπεργκ να συνεχίσει να προβάλλει πολιτικές διαφημίσεις και να μην ελέγχει αυτές τις διαφημίσεις πριν από τις εκλογές του 2020. Ο Ζάκερμπεργκ αντιστάθηκε στην πίεση του κοινού για έλεγχο των πολιτικών διαφημίσεων, αλλά τελικά απαγόρευσε προσωρινά την πολιτική διαφήμιση κατά τις εκλογές για να περιορίσει τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Το Facebook «σίγασε» επίσης τον Τραμπ από την πλατφόρμα πέρυσι για επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων του σχετικά με τον βίαιο λόγο και την παραπληροφόρηση, στον απόηχο της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

naftemporiki.gr