Skip to main content

Επικουρική ασφάλιση: Πώς θα καταβάλλονται οι εισφορές στο ΤΕΚΑ – Η εγκύκλιος

Από την έντυπη έκδοση 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Τις εισφορές που θα καλούνται να καταβάλλουν εφεξής όσοι επιλέξουν την επικουρική ασφάλιση μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιση (ΤΕΚΑ) περιλαμβάνει αναλυτικά εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ. Αποσαφηνίζεται ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Όμως είναι προαιρετική για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο Ταμείο και προέρχονται από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Στην εγκύκλιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο ποσοστό της εισφοράς, που είναι 6,5% τον μήνα και επιμερίζεται εξίσου από 3,25% σε εργοδότη και εργαζόμενο. Η εισφορά αυτή, όμως, από την 1η Ιουνίου 2022 και μετά θα μειωθεί στο 6%, πάλι με ισόποση επιβάρυνση 3% και στα δύο μέρη.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2022 η υποχρεωτική ασφάλιση στο Ταμείο όλων εκείνων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που μπορούν να επιλέξουν το ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, προαιρετικά από το 2023 και μετά.

Αυτές είναι οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, όσοι ασκούν επάγγελμα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ (αγρότες), καθώς επίσης και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλων φορέων επικούρησης.

Προϋπόθεση βέβαια είναι κατά την υπαγωγή τους στο Ταμείο Επικουρικής και Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης τα ενδιαφερόμενα ανωτέρω πρόσωπα να μην έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Διάκριση Παλαιού και Νέου

Στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ θα υπάρχει εφεξής ξεχωριστή απεικόνιση για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ. Η ένδειξη που θα γίνεται η διάκριση είναι ανάμεσα σε Παλαιό ή Νέο επικουρικό. Το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλονται εφεξής στο ΤΕΚΑ (6,5% έως την 31η Μαΐου και 6% από την 1η Ιουνίου 2022 και μετά) θα ισχύει για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων – ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ειδικές κατηγορίες όπου η ασφάλιση διαφέρει. Αυτές είναι οι περιπτώσεις μισθωτών που υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, οι οικοδόμοι, αλλά και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εντάσσονται στη διαδικασία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ειδικότερα, για περιπτώσεις ασφαλισμένων με βαρέα και ανθυγιεινά, πέραν του 6,5% τον μήνα που ισχύει σήμερα ως εισφορά, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση 1,25% για τον ασφαλισμένο και 0,75% για τον εργοδότη.

Άρα συνολικά η επιβάρυνση είναι 2% και έτσι αυξάνεται στο 8,5% η μηνιαία εισφορά. Σε κάθε περίπτωση, από την 1η Ιουνίου όμως και γι’ αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ασφαλισμένων θα υπάρξει μείωση εισφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή θα υποχωρήσει στο 8%.

Δικηγόροι-μηχανικοί

Για τους έμμισθους δικηγόρους και μηχανικούς ισχύουν οι τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσμοθετηθεί από τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20). Στην περίπτωση που θα επιλεχθεί η 1η, ορίζεται ένα πλασματικό ποσό 646,15 ευρώ, για το οποίο αντιστοιχούν μηνιαίες εισφορές 6,5% ή 42 ευρώ.

Από την 1η Ιουνίου το ποσοστό υποχωρεί στο 6% και έτσι η εισφορά περιορίζεται στα 39 ευρώ τον μήνα με πλασματικό ποσό 650 ευρώ. Για τη δεύτερη κατηγορία με πλασματικό ποσό τα 784,6 ευρώ, η εισφορά είναι 51 ευρώ το α’ εξάμηνο του έτους. Όμως το β’ εξάμηνο με πλασματικό ποσό τα 783,3 ευρώ, η εισφορά περιορίζεται στα 47 ευρώ τον μήνα. Για την τρίτη και τελευταία κατηγορία με πλασματικό ποσό τα 938,46 ευρώ, το α’ εξάμηνο η εισφορά είναι 61 ευρώ τον μήνα. Το β’ εξάμηνο με πλασματικό ποσό τα 933,3 ευρώ η εισφορά είναι 56 ευρώ τον μήνα.

Είναι προφανές ότι ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα, θα προκύψουν και οι ανάλογες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν στο Ταμείο για την επικουρική τους ασφάλιση. Άρα, δεν διενεργείται υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών σε αυτές τις περιπτώσεις σε σχέση με τις πραγματικές, ονομαστικές (μικτές) αποδοχές που καταχωρούνται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ).

Οικοδομοτεχνικά έργα

Ειδική ασφάλιση υπάρχει και για όσους απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικά έργα. Το μηνιαίο ασφάλιστρο για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι 7,312%, που επιμερίζεται σε 3,250% για τον ασφαλισμένο και 4,062% για τον εργοδότη. Για το β’ εξάμηνο υποχωρεί το ποσοστό ασφάλισης στο 6,750%, που μεταφράζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3,750% για τον εργοδότη.

Όμως στα ανωτέρω γενικά ποσοστά ασφάλισης θα πρέπει να προστεθούν και τα βαρέα των οικοδόμων, που είναι για την επικούρηση, 1,250% για τον ασφαλισμένο και 0,940% για τον εργοδότη. Συνεπώς, τα τελικά συνολικά ποσοστά ασφάλισης ανέρχονται σε 9,502% για το α’ εξάμηνο και 8,940% για το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.