Skip to main content

Σε απελπισία οι Τούρκοι – Αντικλεπτικά και στα…τυριά

Αντιμέτωποι με την ανέχεια και την πείνα έρχονται ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αφού ο εκρηκτικός πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημά τους. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση και τα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν εικόνες απελπισίας. 

Ο πληθωρισμός έχει προσεγγίσει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 50%, αν και μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι στο 100%. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι πολλά σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να τοποθετούν αντικλεπτικά προϊόντα σε βασικά είδη, όπως στα τυριά, τους ξηρούς καρπούς, τον καφέ, ακόμη και στις σοκολάτες. Σχετικές εικόνες δημοσίευσε μάλιστα η εφημερίδα Sozscu. 

Ενώ οι τιμές στα ράφια της αγοράς αλλάζουν συνεχώς, οι χαρτοπετσέτες και τα χαρτιά υγείας είναι από τα προϊόντα που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί περισσότερο. Πιθανόν ακόμα και αυτά το επόμενο διάστημα να αποκτήσουν σύστημα συναγερμού.

Δεν είναι πάντως μόνο οι τιμές των τροφίμων που αυξάνονται. Ο δομικός πληθωρισμός έδειξε ότι οι τιμές εξαιρουμένων των κλάδων ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκαν 39,45% ετησίως τον Ιανουάριο, ύστερα από αύξηση 31,88% τον Δεκέμβριο. 

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 10,45% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 93,53%, ως αντανάκλαση της αναταραχής που σχετίζεται με το συνάλλαγμα τους τελευταίους μήνες.

naftemporiki.gr