Skip to main content

Η Βόρεια Ιρλανδία σταματά αυθαίρετα τους ελέγχους για την ΕΕ

Οι  έλεγχοι στα σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας θα λήξουν τα μεσάνυχτα σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας  καθώς ο Έντουιν Πουτς του κομματος των Ενωτικών (DUP) και τοπικός υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων διέταξε τους αξιωματούχους του να σταματήσουν τους ελέγχους. 

O υπουργός είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια καθώς η αντίθεση του DUP στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδία παρέμενε πάγια.

Ο κ Πουτς είπε ότι έπραξε μετά από νομικές συμβουλές, ότι μπορεί να δώσει εντολή να σταματήσουν οι έλεγχοι ακόμη και χωρίς έγκριση από την εκτελεστική εξουσία (Βουλή Β. Ιρλανδίας).

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας προβλέπει την παραμονή της περιοχής στην ενιαία αγορά, γιατί η επαναφορά των «αόρατων σήμερα» συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Για την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας έγινε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brexit.

Το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου επιτρέπει σε κάθε μέρος της συμφωνίας να λάβει μονομερή μέτρα «διασφάλισης», όπως η αναστολή των εμπορικών ελέγχων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρωτόκολλο οδηγεί σε «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες». Δεν επιτρέπει όμως την αναστολή ολόκληρης της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit.

Ο Πουτς πιστεύει ότι οι έλεγχοι είναι παράνομοι και δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς την έγκριση από το Στόρμοντ.

Την περασμένη εβδομάδα η προσπάθειά του να αναγκάσει επανεξέταση του θέματος στη Βουλή μπλοκαρίστηκε από το Σιν Φέιν.