Skip to main content

Η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό μειώθηκε κατά 40% το 2021

Η παγκόσμια επενδυτική ζήτηση για χρυσό υποχώρησε περισσότερο από 40% το 2021, παρόλο που η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ ετών και η επενδυτική ζήτηση για το τέταρτο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκε, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

«Η επενδυτική ζήτηση ήταν μικτή σε ένα περιβάλλον αντιτιθέμενων δυνάμεων: Ο υψηλός πληθωρισμός ανταγωνιζόταν τις αυξανόμενες αποδόσεις για την προσοχή των επενδυτών», ανέφερε η έκθεση.

Η συνολική ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό, που περιλαμβάνει ράβδους, νομίσματα και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με υποστήριξη χρυσού, μειώθηκε κατά 43% στους 1.007 μετρικούς τόνους πέρυσι. Σε αυτό το τμήμα, οι ετήσιες επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα αυξήθηκαν 31% στους 1.180 μετρικούς τόνους — υψηλό οκτώ ετών, ενώ τα παγκόσμια χρηματιστήρια χρυσού παρουσίασαν εκροές 173 μετρικών τόνων πέρυσι, μείωση 5% στις συνολικές αποθήκες.

Η συνολική ζήτηση χρυσού για ολόκληρο το έτος 2021, που περιλαμβάνει επενδύσεις, κοσμήματα, τεχνολογία και ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, αυξήθηκε κατά 10% σε 4.021 μετρικούς τόνους, καθώς η ζήτηση χρυσού το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% σε υψηλό 10 τριμήνων. ανέφερε η έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα «διατήρησαν καλή δυναμική, καθώς οι υψηλές αναγνώσεις πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο κράτησαν τους επενδυτές επικεντρωμένους στον ρόλο του χρυσού ως αντιστάθμισης πληθωρισμού και προστασίας του πλούτου», σύμφωνα με την έκθεση. «Το ενδιαφέρον για τις ράβδους και τα νομίσματα χρυσού φέρεται να ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μονόδρομος, με τη δραστηριότητα επαναπώλησης πολύ περιορισμένη».

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές σε ράβδους και νομίσματα αγόρασαν ρεκόρ 117 μετρικών τόνων χρυσού το 2021, με ετήσια ζήτηση αυξημένη κατά 69%. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ανέφερε επίσης το ισχυρότερο έτος πωλήσεων χρυσού από το 2009, πουλώντας συνολικά 1,252 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού σε νομίσματα Eagle και Buffalo, ανέφερε η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες συσσώρευσαν 463 μετρικούς τόνους χρυσού πέρυσι, ποσοστό που είναι 82% υψηλότερο από το 2020. Αυτό ανέβασε τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού σε υψηλό σχεδόν 30 ετών.

Ενώ οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο μειώθηκαν κατά 4% το 2021, η μέση τιμή των 1.799 δολαρίων η ουγγιά για το έτος ήταν περίπου 2% υψηλότερη από ό,τι το 2020.

naftemporiki.gr