Skip to main content

Γκεοργκίεβα: Οι κινήσεις της Fed για τα επιτόκια μπορεί να πλήξουν την ανάκαμψη

Η Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θα μπορούσαν να πλήξουν ή ακόμη και να εξανεμίσουν τις προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη σε ορισμένες χώρες.

Η Γκεοργκίεβα, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην τηλεδιάσκεψη The Davos Agenda, διαδικτυακό πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την Παρασκευή, είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για χώρες με υψηλότερα επίπεδα χρέους σε δολάρια.

Είπε επομένως ότι είναι «πολύ σημαντικό η Fed να κοινοποιεί ξεκάθαρα τα σχέδια πολιτικής της για την αποφυγή εκπλήξεων».

Σε ένα πάνελ που συντονίστηκε από τον Γκέοφ Κάτμορ του CNBC, η Γκεοργκίεβαείπε ότι το μήνυμα του ΔΝΤ προς τις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια ήταν: «Δράστε τώρα. Εάν μπορείτε να παρατείνετε τις προθεσμίες, κάντε το. Εάν έχετε αναντιστοιχίες νομισμάτων, τώρα είναι η στιγμή να τις αντιμετωπίσετε».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι μόνο οι κεντρικοί τραπεζίτες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και μέσω της ενίσχυσης των εμβολιασμών με στόχο να τερματιστεί η πανδημία της COVID-19.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ