Skip to main content

Μιανμάρ: Η χούντα «διώχνει» την TotalEnergies

Άλλη μία δυτική εταιρεία αποχωρεί από τη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα που κλείνει σχεδόν ένα χρόνο στην ασιατική χώρα. Ο γαλλικός όμιλος ενέργειας TotalEnergies δήλωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Μιανμάρ λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. 

Από το πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έχουν συλλάβει χιλιάδες άλλους, δήλωσε η τοπική μη κυβερνητική οργάνωση Assistance Association for Political Prisoners. Η Χούντα αμφισβητεί τα στοιχεία.

«Η κατάσταση, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα το κράτος δικαίου, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται στη Μιανμάρ από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021, μας οδήγησε στο να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και δεν επιτρέπει πλέον στην TotalEnergies να συμβάλει θετικά στην χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Ως αποτέλεσμα, η TotalEnergies αποφάσισε να ξεκινήσει τη συμβατική διαδικασία αποχώρησης από το κοίτασμα Yadana και από την MGTC στη Μιανμάρ, τόσο ως φορέας εκμετάλλευσης όσο και ως μέτοχος, χωρίς καμία οικονομική αποζημίωση για την TotalEnergies», αναφέρεται επίσης. 

Η Total Energies δεν ποσοτικοποίησε τον οικονομικό αντίκτυπο της απόσυρσης, αλλά δήλωσε ότι η χώρα αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος των εσόδων της. «Οι οικονομικές εκτιμήσεις δεν ήταν ποτέ κρίσιμες σε αυτό το θέμα. Οι δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ ανήλθαν σε 105 εκατ. δολάρια το 2021, που ισοδυναμούν με λιγότερο από το 1% των εσόδων της εταιρείας», δήλωσε εκπρόσωπος της TotalEnergies.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους της στη Μιανμάρ για την απόσυρσή της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το αργότερο μετά τη λήξη της 6μηνης συμβατικής περιόδου.

Φεύγει και η Chevron 

Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Chevron Corp δήλωσε επίσης ότι προχωράει σε μια προγραμματισμένη τακτική μετάβαση που οδηγεί σε έξοδο από την κοινή επιχείρηση φυσικού αερίου Yadana στη Μιανμάρ. «Υπό το φως των συνθηκών στη Μιανμάρ, επανεξετάσαμε το ενδιαφέρον μας για το έργο φυσικού αερίου Yadana για να επιτρέψουμε μια προγραμματισμένη και ομαλή μετάβαση που θα οδηγήσει σε έξοδο από τη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Chevron σε email.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters