Skip to main content

Τουρκία: «Ένεση» 3,8 δισ. δολαρίων στις κρατικές τράπεζες για να κρατήσουν «ζωντανό» το δανεισμό

Την ενίσχυση των κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων με 51,5 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) σχεδιάζει η Τουρκία για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις των οποίων τα αποθέματα μείωσε σημαντική η τεράστια «βουτιά» της λίρας. 

Υπενθυμίζεται ότι η πτώση της λίρας και η προσπάθεια των κρατικών τραπεζών να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος δανεισμού έχουν διαβρώσει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναγκάζοντας την τουρκική κυβέρνηση να εισφέρει κεφάλαια για τρίτη φορά μέσα σε περίπου τρία χρόνια. 

Ειδικότερα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας Turkiye Varlik Fonu θα ενισχύσει το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi καθώς και των ισλαμικών τραπεζικών θυγατρικών τους, δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ziraat θα λάβει 22,5 δισ. λίρες ενώ η Halkbank και η Vakifbank θα λάβουν από 13,5 δισ. λίρες η καθεμία, είπε ο αξιωματούχος. Οι ισλαμικές τραπεζικές μονάδες θα λάβουν συνολικά 2 δισεκατομμύρια λίρες, είπε.

Μετά την είδηση, οι μετοχές της Halkbank εκτινάχθηκαν έως και 3,9% ενώ η μετοχή της Vakifbank σημείωσε άνοδο έως και 3,3% στις συναλλαγές της Borsa Istanbul. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,8%. 

Το Turkiye Varlik Fonu, που κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο και στις τρεις κρατικές τράπεζες, είχε δώσει 6,7 δισ. δολάρια για να στηρίξει τις τράπεζες σε δύο διαφορετικούς γύρους το 2019 και το 2020.Το fund χρηματοδότησε επίσης ένεση ρευστότητας μέσω πωλήσεων ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας και υπουργείο Οικονομικών σε τράπεζες στην τοπική αγορά.

Παρά τις ενέσεις, ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κρατικών τραπεζών μειώθηκε στο 16% στα τέλη Νοεμβρίου από 18% στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τραπεζικής αρχής.

naftemporiki.gr