Skip to main content

Ισπανία: Προσπαθεί να «νοικοκυρέψει» την προώθηση κρυπτονομισμάτων

Οι ισπανικές ρυθμιστικές αρχές πιέζουν για τον καλύτερο έλεγχο του τρόπου εμπορίας των κρυπτονομισμάτων, με νέους περιορισμούς στις προωθητικές ενέργειες των influencers. Έτσι η Ισπανία δημιουργεί νέα δεδομένα στην ΕΕ καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές αγωνίζονται για να διαχειριστούν τον ανεξέλεγκτο τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας (CNMV) απέκτησε την εξουσία να ρυθμίζει τη διαφήμιση των κρυπτονομισμάτων. Τα μέτρα, που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα της χώρας τη Δευτέρα, τίθενται σε ισχύ σε ένα μήνα και απαιτούν από τους influencers και τους χορηγούς τους να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τις αρχές για ορισμένες αναρτήσεις αλλά και να προειδοποιησούν για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα.  Σύμφωνα επίσης με τους νέους κανόνες, οι influencers θα πρέπει να αποκαλύπτουν εάν αμείβονται για την προώθηση των κρυπτονομισμάτων. 

Εάν ναι, η αρχή απαιτεί από τις αναρτήσεις του να περιλαμβάνουν εξέχουσες «σαφείς, ισορροπημένες, αμερόληπτες και μη παραπλανητικές» δηλώσεις σχετικά με τους κινδύνους των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα και μια προειδοποίηση ότι οι επενδύσεις κρυπτονομισμάτων δεν υπόκεινται σε ρύθμιση.  Οι αναρτήσεις που προωθούν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν την ακόλουθη δήλωση αποποίησης ευθύνης: «Οι επενδύσεις σε assets στις αγορές κρυπτονομισμάτων δεν υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις. Μπορεί να μην είναι κατάλληλες για ιδιώτες επενδυτές και μπορεί να χαθεί ολόκληρο το επενδυμένο ποσό». 

Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση περιορίζονται στα 300.000 ευρώ και θα μπορούσαν να καταβληθούν σε εταιρείες κρυπτογράφησης, εταιρείες δημοσίων σχέσεων και μεμονωμένους influencers. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Οι νέες εξουσίες για τις ρυθμιστικές αρχές της Ισπανίας έρχονται μετά τη σύγκρουσή τους στο Twitter με τον θρύλο του Ισπανού ποδοσφαίρου Αντρές Ινιέστα για την επί πληρωμή προώθηση του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Η ισπανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είπε στον νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ότι ήταν δική του ευθύνη να ενημερώσει τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων για τους σχετικους κινδύνους.

Παρόλο που θεωρητικά η κίνηση της Ισπανίας δεν έχει προηγούμενο στην ΕΕ, στην πραγματικότητα αρκετες άλλες χώρες έχουν δραστηριοποιηθεί για να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες κρυπτογράφησης διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους τους τελευταίους μήνες. Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας νέων κατευθυντήριων γραμμών για τον κλάδο, αφού δήλωσε ότι η ρύθμισή τους αποτελεί προτεραιότητα «κόκκινου συναγερμού».

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το πώς θα φέρει κάποια τάξη στον τρόπο προώθησης των κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο μέσω των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης αλλά και μέσω των influencers», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής της ισπανικής της CNMV, Ροντρίγκο Μπουεναβεντούρα.  «Αν δεν συμπεριλαμβάνονταν οι influencers, θα υπήρχε μια κερκόπορτα για να αποφευχθεί η ρύθμιση. Αυτό είναι νέο έδαφος, για εμάς και για εκείνους, και θα υπάρξουν στιγμές τριβής, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα όταν εισάγονται κανόνες για κάτι που δεν είχε ρυθμιστεί πριν», πρόσθεσε. 

 naftemporiki.gr