Skip to main content

Περιορισμοί για Όμικρον: Στοχευμένα τα νέα μέτρα στήριξης-Τι εξετάζεται

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Από το ειδικό αποθεματικό συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα όποια μέτρα στήριξης αποφασίσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το νέο κύμα της πανδημίας. Επειδή όμως βρισκόμαστε ακόμη στις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου και η αβεβαιότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο και κατά τη φετινή χρονιά, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει ότι οι όποιες παρεμβάσεις ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι απολύτως στοχευμένες και προσεκτικά μετρημένες ώστε το δημόσιο χρήμα να φτάσει εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δύο θα είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκταση που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης.

Ο πρώτος θα είναι η διάρκεια και η ένταση των περιορισμών. Σημειώνεται ότι απόψε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων (σε εστίαση, διασκέδαση κλπ) μέχρι τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. 

 

Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές 

Η πιο «γρήγορη» ενημέρωση που μπορεί να έχει το υπουργείο Οικονομικών προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες συγκεντρώνονται περίπου 4-5 ημέρες μετά την πραγματοποίησή τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο ζήτησε να περάσει και αυτή η εβδομάδα προκειμένου να καταλήξει στις αποφάσεις για το περιεχόμενο των μέτρων στήριξης: να υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την επίπτωση στα πραγματικά έσοδα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων. Βεβαίως, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δίνουν μια ένδειξη για την πορεία των εσόδων και όχι την πλήρη εικόνα, ειδικά σε επιχειρήσεις όπως αυτές της εστίασης ή της νυχτερινής διασκέδασης, όπου πολλές πληρωμές γίνονται με μετρητά.

Αυτό είναι και το αρνητικό για αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί οι πραγματικές απώλειες εσόδων να είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αποτυπώνονται στα επίσημα στοιχεία και στις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι πάντως σαφές ότι τα μέτρα στήριξης, με εξαίρεση αυτό της αναστολής των συμβάσεων εργασίας που αποσκοπεί περισσότερο στη στήριξη των εργαζομένων και στην προστασία των θέσεων εργασίας, θα καθοριστούν με βάση τα δηλωμένα έσοδα και όχι τα πραγματικά.

Ποια μέτρα εξετάζονται 

Ποια είναι τα μέτρα που είναι πάνω στο τραπέζι; Η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που κανονικά θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου είναι ανοικτό ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για διευκόλυνση χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πιθανή παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, η οποία εκπνέει στις 26 Ιανουαρίου.

Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας (τόνωση ρευστότητας μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών, πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών κ.λπ.) δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σε αυτή τη φάση, καθώς κρίνεται ότι δεν θα υπάρξουν στοιχεία που να δείχνουν οικονομική ζημιά μεγάλης έκτασης.

Βεβαίως, επειδή ακριβώς ουδείς γνωρίζει τι θα προκύψει μέσα στο επόμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου τρίτου γύρου ανακοινώσεων στις αρχές της άνοιξης, όταν πλέον θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας φάσης της πανδημίας. Στην 3η αυτή φάση θα διερευνηθεί και το κατά πόσο θα χρειαστεί να αυξηθεί ο συντελεστής κουρέματος στην επιστρεπτέα προκαταβολή.