Skip to main content

Market beat: Η ανακούφιση των επενδυτών θα «επιμετρηθεί» διαφορετικά μέσω Βερολίνου

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι απαιτήσεις από την στατιστική προϊστορία που αφορούσαν στην τεχνική εικόνα του ΓΔ ήθελαν κλείσιμο πάνω από τις 652 μονάδες και αυτό ακριβώς επιχείρησαν με επιτυχία οι θεσμικοί χθες. Συνεπώς ισχυροί παράγοντες της αγοράς τάσσονται υπέρ της διατήρησης μιας θετικής εικόνας για την ταλαιπωρημένη αγορά της Αθήνας.  

Ξεχωριστές συναντήσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ «θα εξετάσουν από κοινού, τα τρέχοντα ζητήματα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της συνόδου των G20». Ωστόσο η συνάντηση αναμένεται να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Αν από την συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ που για τη στήλη θα επηρεάσει περισσότερο από ότι το Eurogroup της Δευτέρας τους ξένους θεσμικούς προκύψει κάποια θετική είδηση και αν οι αξιολογήσεις των Fitch και Moody΄ς, περιλαμβάνουν μια θετική νύξη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οι αγοραίοι προσδοκούν σε κίνηση του μέσου όρου προς τις 700 μονάδες και του 25άρη προς τις 1850 μονάδες.

«Αν μη τι άλλο, δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της Αγοράς σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας επιστροφής των Θεσμών, γεγονός που αναμένουμε να συντηρήσει το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών, ή έστω να βοηθήσει στην διατήρηση μεγάλου μέρους των κεκτημένων. Εξ’ άλλου και μόνο η συνάντηση της Καγκελαρίου κ. Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αρκεί για διατηρήσει αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, που θα εξασφαλίζει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο» σημείωναν χθες από το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι έχει εγκατασταθεί ένα πνεύμα θετικό στην αγορά που απουσίαζε την περασμένη περίοδο μετά την αποτυχία στην εξεύρεση λύσης για την β αξιολόγηση στο Eurogroup του Ιανουαρίου. Παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ (23/2) και ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και Εurobank την επόμενη Πέμπτη 2/3 και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ως τότε σημαντικές κινήσεις σε αυτούς τους τίτλους και κύρια σε ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Από τα blue chip, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΦΓΚΡΠ. Στο  υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ.

Στο ταμπλό χθες στην έναρξη, είχαμε ταχύτητα τζίρου ένα εκατομμύριο ευρώ ανά λεπτό με 4 εκατ. ευρώ τον τζίρο των τεσσάρων τραπεζικών blue chip στα 5,7. Μετά, ηρέμισαν κάπως τα πράγματα και στο ταμπλό έκαναν την εμφάνισή τους δειλά και κάποια blue chip με απώλειες, που ήταν οριακές, οι ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ που γρήγορα έγιναν αμετάβλητα, ενώ ο ΓΔ στο δεκάλεπτο, χωρίς πτωτική μετοχή, είχε άνοδο περίπου +2%.

Στην ανάπτυξη της πορείας των βασικών δεικτών, εμφανίστηκε πάλι ανοδικό χάσμα υπολογίσιμων διαστάσεων και για αυτό οι ψυχραιμότεροι traders αναζητούσαν το πότε θα ξεκινούσε η ενδοσυνεδριακή διόρθωση. Άρχισε μετά τα πρώτα 25 λεπτά και είχε διάρκεια τριών ωρών. Η εκτίμησή μας είναι πως δεν ήταν αρκετή η εξαέρωση που πετύχανε εκείνοι που πίεσαν συνειδητά τις μετοχές που εμφάνισαν στο πρώτο ημίωρο μεγάλα κέρδη. Οι δε πιέσεις που άσκησαν σε blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ αφορούσαν σε τρεις κερδισμένες μετοχές (ΒΙΟ, ΤΙΤΚ και ΓΡΙΒ) στο 2017 και μία μόνο (ΣΑΡ) είχε ήδη απώλειες πάνω από αυτές των δεικτών φέτος. Η θέση μας για τα δέοντα σε τέτοιας έντασης συνόδους είναι, πως οι ευκαιρίες δίνονται από τις πιέσεις σε μετοχές με ανοδικό momentum, που θα εμφανιστεί ξανά σε επόμενες συνεδρίες.

Οι ανατροπές, που σίγουρα αναμένονται σε συνεδριάσεις με μεγάλο εύρος διακύμανσης δεικτών, αφορούσαν στο κλείσιμο της ΑΛΦΑ και της ΣΑΡ. Γιατί στο πρώτο μέρος η τελευταία υποχωρούσε, στις 17:00 κλείδωσε κέρδη 3,5% και έκλεισε… αμετάβλητη, ενώ η πρώτη  ανέβαινε και στο δεύτερο έγινε η αδύναμη των τραπεζικών blue chip. Όσο για τη ΒΙΟ, οι απώλειες κατά -1% με επίδοση στο 2017 πάνω από +42%, δεν είναι παρά η έκφραση της διάθεσης για αλλαγή θέσεων από ένα τίτλο, νικητή της εποχής, σε κάποιους που ίσως να πρωταγωνιστήσουν. Αποκαλύφθηκε τοιουτοτρόπως η επαναφορά επιτέλους της επενδυτικής απληστίας, ως βάση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Σε νέο ιστορικό υψηλό τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα αλλά και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 20.743 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,60% στις 2.365 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,47% στις 5.865 μονάδες.

«Η συνολική βελτίωση των οικονομικών δεδομένων είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στο δολάριο» επισήμανε από την πλευρά της FXTM, ο αναλυτής Λούκμαν Οτουνούγκα, εν όψει της συνεδρίασης της Fed, τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10% από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρας εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Το συνεχές ράλι τροφοδοτείται από την προοπτική μείωσης της εταιρικής φορολογίας και απορρύθμισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,13% στα 1,2476 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,65% στα 1,0540 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,50% στα 113,64 γεν/δολάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,24% στα 54,02 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,89% στα 56,67 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε πτώση κατά 0,18 στα 1.236,90 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Macy’s, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, καταφέρνοντας ωστόσο, να υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ενδεικτικά, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 475 εκατ. δολάρια έναντι 544 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Παράλληλα, στη μείωση έως και κατά 350 εκατ. δολάρια, του αντιτίμου για τη συγχώνευση τους προχώρησαν Verizon και Yahoo, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Η απόφαση των δύο εταιρειών συνιστά απόρροια της πρόσφατης διαρροής των στοιχείων εκατομμυρίων λογαριασμών της Yahoo.

Την ίδια ώρα, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Wal-Mart Stores Inc, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,8 δισ. δολάρια ή 1,22 δολάρια/μετοχή, έναντι 4,6 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,30 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,28 δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα ευοίωνα μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 373,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε αύξηση κατά 1,18% στις 11.967 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,34% στις 7.274 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της HSBC κατακρημνίστηκε στο -6,54% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2016. Βουτιά της τάξης του 7,95% εμφάνισε και η μετοχή της John Wood Group, στον απόηχο των απογοητευτικών μεγεθών του προηγούμενου έτους.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πώληση του 40% των μετοχών της Telxius στην KKR, έναντι 1,275 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Telefonica. Το αντίτιμο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους της ισπανικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, το οποίο υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σημαντική μείωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της HSBC Holdings PLC, καθώς κατά τη διάρκεια του 2016, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,30 δισ. δολάρια έναντι 12,6 δισ. δολαρίων το 2015. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 19% σε 47,97 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών διαμορφώθηκε ο ρυθμός αύξησης του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ της Μarkit, o οποίος τον Φεβρουάριο, ανήλθε στις 56 μονάδες έναντι 54,4 μονάδων τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, σε υψηλό 17 ετών εκτινάχθηκε το πλεόνασμα του βρετανικού προϋπολογισμού, καθώς κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, διαμορφώθηκε σε 9,4 δισ. στερλίνες, ποσό αυξημένο κατά 300 εκατ. στερλίνες έναντι του προηγούμενου έτους.

Αύξηση τέλος, σημειώσει και ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο των τιμών στον κλάδο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι της αρχικής εκτίμησης 1,4%.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο μιας κρίσιμης για την ελληνική υπόθεση εβδομάδας του Φεβρουαρίου σε μία συνεδρίαση με τζίρο ακόμα υψηλότερο από της Δευτέρας, οι θεσμικοί στο ξεκίνημά της προσπάθησαν, να αποκτήσουν  επιθετικά θέσεις σε Τραπεζικά blue chip.

Επέλεξαν την εκδήλωση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για περισσότερες από 20 μετοχές του 25άρη και την εμφάνιση μιας ακόρεστης όρεξης για τα τραπεζικά blue chip αρχικά. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΟΠΑΠ +4,02%, ΟΤΕ +3,44%, ΕΤΕ +3,38%, ΦΦΓΚΡΠ +3,14% και ΕΥΡΩΒ +3,08%, και για την πτώση τους ΒΙΟ -2,23%, ΑΛΦΑ -1,09%, ΓΡΙΒ -0,38%, και ΑΡΑΙΓ -0,15%, μια μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν αρκετές με την υποχώρηση στο τέλος του δεύτερου μέρους ικανού ποσοστού από τα κέρδη για τα Τραπεζικά να επιδρά θετικά για περισσότερα blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ που απέσπασαν το ενδιαφέρον.

Το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μέρας (650,87 ή +0,76%) σημειώθηκε στις 13:57 όταν έγραψε κατώτερο μέρας και ο Τραπεζικός δείκτης και ήταν μια επανάληψη της τιμής στο άνοιγμα (650,59 ή +0,72%) που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα πάλι. Μετά η πορεία υπήρξε νευρικά ανοδική αλλά από τότε και ως το πέρας σχεδόν των συναλλαγών είχαμε επικράτηση της ανοδικής τάσης που κίνησε τον 25άρη ανάμεσα στις 1748 και 1769 μονάδες. Ο τραπεζικός  έπιασε μέγιστο τις 837,74 από 797,97 με ελάχιστο τις 803,19 από 774,35 για να κλείσει στις 805,72 από 795,93. Το αποτέλεσμα ήταν η σαφής βελτίωση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του κλάδου. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών μόνιμα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Η άνοδος των 17 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και για τις περισσότερες ήρθε στο τέλος και υποβοήθησε την μεταβαλλόμενης ισχύος θετική συνεισφορά  από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -1,09% από +3,37 την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο +3,38% από +4,87%,  η ΠΕΙΡ +2,16% από +5,11% στις 20/2, και ΕΥΡΩΒ +3,08% από +2,83% με μεταβαλλόμενη  έκφραση ενδιαφέροντος για πιέσεις ή αγορές. Η αγορά φάνηκε σήμερα ικανότατη να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων. Αφού είχε τη δύναμη να περάσει και τις αντιστάσεις από τα χάσματα που σχηματίστηκαν πρόσφατα.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (4 από 5) με τέσσερις τις  ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 24 από 22 την προηγούμενη σύνοδο, και 7 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 9 από 13 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 66,652 από 46,929εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 38,42 από 27,69 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε κοντά στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 57,64% από 59,01% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική καθοδική πορεία. Στο  δεύτερο μέρος αποκρυσταλλώθηκε η δυναμική πλάγιας κίνησης στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,20%, ο CAC είχε μεταβολή +0,70% με τον FTSE100 με μεταβολή -0,05%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο Dow Jones Ind. Av να κερδίζει +0,58% και ο S&P500 +0,63%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,43% και έφθασε στις 655,20 από 645,95 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1762,01 από 1733,87 με μεταβολή +1,62%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,60 μονάδες χαμηλότερα και τον 25άρη ψηλότερα κατά 0,2, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Ταξίδια Αναψυχή +3,48% από +0,02%, Τηλεπικοινωνιών +3,44% από +0,36%, Εμπορίου +3,14% από +1,42%, Πρώτων Υλών +2,96% από +0,15%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,02% από +0,97%, Κοινής Ωφέλειας +1,65% από +1,36%, ο 25άρης +1,62% από +1,04%, ο ΓΔ +1,43% από +1,01%, Μέσων Ενημέρωσης +1,30% από -18,09%, Τραπεζών +1,23% από +3,90%, Κατασκευές Υλικά +1,01% από -0,06%, Τροφίμων Ποτών +1,00% από +0,35%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,76% από -2,77%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,68% από -0,18%, Ακίνητης Περιουσίας +0,24% από -1,76%, Πετρελαίου Αερίου +0,22% από +0,94%, και Τεχνολογίας +0,15% από -0,11%. Με απώλειες δεν εμφανίστηκαν κλάδοι. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,652 από 46,929 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,532 από 4,195 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,987 από 40,497 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,305 από 1,043 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,081 από 44,463 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 110,638 από 97,123 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 65 από 47 των καθοδικών σε 35 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 32.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιμένουν οι traders στην μικρή υστέρηση των ΣΜΕ έναντι του 25άρη

Το πρώτο 20λεπτο χθες, είχε οδηγήσει τον ΓΔ στις 660 μονάδες και κανένας δεν φαινόταν να προβάλλει αντιρρήσεις, στην κίνησή του προς μείωση της απόστασης από τις επιδόσεις των υπόλοιπων αγορών του ευρώ. Τότε ακριβώς, στα 21 ανοδικά blue chip, μόνο τρία κέρδιζαν κάτω από +1% αποτυπώνοντας την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για το σύνολο, που είχε φέρει συνολική αξία συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο πάνω από 14 εκατ. ευρώ. Όντας καταπιεσμένο για καιρό το φρόνημα των επενδυτών, ξεπετάχθηκε. Για αυτό η πρώτη σκέψη μας ήταν να δούμε πόσο εξ αυτού αντιπροσώπευε ιδιώτες επενδυτές. Κάτι που δεν ήταν εύκολο να γίνει για τις τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και στα blue chip με χαμηλό ημερήσιο τζίρο στο 2017, ήταν δυνατό να εντοπισθούν διαφορές. Τελικά αποδείχθηκε πως λίγοι λειτούργησαν με τόλμη.

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με πορεία σχήματος V. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,77%, εμφάνισε το μέγιστο μέρας στις 1775,26 στις 10:52 ενώ το ελάχιστο στις 1746,93 μονάδες ήρθε στις 13:57 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,75%. Το κλείσιμο έγινε στις 1762,01 από 1733,87 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, με μεταβολή +1,62%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 22,159 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 3584 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1777,50 μονάδες και κατώτερο στις 1746,25. Οι 7647 ανοικτές θέσεις έγιναν 7670 με εκκαθάριση στις 1761,50 από 1729,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 23 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 65 από 62 με εκκαθάριση επίσης στις 1761,50 μονάδες.  Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 1774,00 μονάδες και κατώτερο στις 1774,00. Παρά την συνεχιζόμενη άνοδο, οι traders έδωσαν προπορεία στον δείκτη, έναντι των ΣΜΕ, έστω και 0,5 της μονάδας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Μικρή δόση ‘λευκού καπνού’ προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup με τους Τροϊκανούς να επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις σε μία εβδομάδα, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις στο επόμενο Eurogroup – ορόσημο του Μαρτίου να κλείσει η αξιολόγηση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε να νομοθετήσει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που πιθανόν θα τύχουν εφαρμογής το 2019, λαμβάνοντας την ομιχλώδη προσδοκία για χρηματοδοτήσεις ισόποσου ύψους δράσεων με τη δημιουργία ορισμένου ύψους θέσεων απασχόλησης. Ακόμη, η έκβαση των αυριανών συναντήσεων των Μέρκελ – Γιούνκερ – Λαγκάρντ θα κρίνουν αν υπάρξουν οποιασδήποτε μορφής εξελίξεις για το χρέος και αν η ένταξη Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση μπορεί να γίνει στον εγγύς μέλλον.

Το Χρηματιστήριο έχει αφουγκραστεί με θετική διάθεση τις εξελίξεις αυτές, με τα αλλεπάλληλα θετικά πρόσημα του Γενικού Δείκτη και τη σχετική συναλλακτική βελτίωση, διαμορφώνοντας νέα και ελπιδοφόρα τεχνικά δεδομένα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι συμφωνία ακόμη δεν έχουμε, συνεχίζεται η συγκρατημένη συμπεριφορά των επενδυτών, που ενεργούν με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα. Λείπει δηλαδή ο ισχυρός εκείνος όγκος κεφαλαίων μακράς πνοής που θα αναβαθμίζει σε τριψήφια επίπεδα την αξία των συναλλαγών, προκαλώντας την απνευστί ανοδική κίνηση των δεικτών, τόσο των μετοχών υψηλής, όσο και εκείνων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επομένως, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί κλίμα βεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας, ωστόσο, σε ικανοποιητικό επίπεδο τον πήχη των προσδοκιών, με βασικό “άγνωστο” τον προσδιορισμό της χρονικής στιγμής που το σκηνικό θα αλλάξει, σηματοδοτώντας την πεποίθηση ότι ξεκινάει η επανεκκίνηση της Οικονομίας, που συνεχίζει να βιώνει τη δυσπραγία και το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης.

Ενδεικτικά, οι καταθέσεις του Ιανουαρίου καταγράφουν υποχώρηση.

Στο εξωτερικό, τα δημοσιευόμενα εταιρικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ιδιαίτερα εκείνα των Αμερικανικών εταιρειών. Ωστόσο, θα χρειαστεί η συνέχιση της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, ώστε παρόντες πολλαπλασιαστές να εκλογικευθούν, όπως έχει ήδη προεξοφληθεί και αποτυπώνεται στους αριθμούς (τρέχων πολλαπλασιαστής του S&P 500 στο 22, μελλοντικός στο 17 περίπου).

Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί η συνέχιση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και η διατήρηση της Παγκοσμιοποίησης, εξέλιξη που είναι πιθανό να μη συμβεί με τον Ντόναλντ Τράμπ Πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους. Παραμένει, επομένως, ο σκεπτικισμός σε σχέση με τη διατηρησιμότητα των επιδόσεων των δεικτών των Διεθνών Αγορών, ενόψει μάλιστα της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου για 3 τουλάχιστον Ευρωπαϊκές Χώρες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 22/2, συντονισμένες με τις συνεδρίες που φέρνουν νέα ρεκόρ για τις αγορές παγκόσμια, καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από την βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τα στερεά κέρδη στη Wall Street. Αλλά το δολάριο βυθίζεται, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη άνοδο που προέκυψε από τα επιθετικά σχόλια των ιθυνόντων της Federal Reserve.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,5%, λαμβάνοντας νύξεις της από τον δείκτη MSCI για τις μετοχές στον Κόσμο που ανέβηκε σε κορυφή όλων των εποχών στις 446,21 μονάδες στη διάρκεια της νύχτας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ανέβηκε 0,18%, το χρηματιστήριο στη Σαγκάη αναρριχήθηκε 0,11% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε 0,83%. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα πέφτοντας ως το -0,2% και στο δεύτερο μέρος σχεδόν εξαφανίστηκαν οι απώλειές του στο -0,01%.

Ο Dow κέρδισε 0,6% την Τρίτη για να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ υψηλού κλεισίματος για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, ωθούμενος από την ισχυρή κερδοφορία των Wal-Mart και Home Depot. Ακολούθησε μια ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν από το αισιόδοξο των δεδομένων επί της δραστηριότητας των εργοστασίων της Γερμανίας και της Γαλλίας, με τον DAX της Γερμανίας θα φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα για δύο χρόνια.

Το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη +0,1% αγοράζοντας 1,0549 δολάρια αφού είχε χάσει περισσότερο από -0,7%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ξεχωριστές συναντήσεις με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη συνάντησή τους η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ «θα εξετάσουν από κοινού, τα τρέχοντα ζητήματα, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της συνόδου των G20». Ωστόσο η συνάντηση αναμένεται να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Στην Αθήνα μεταφέρεται από την επόμενη εβδομάδα το επίκεντρο της προσοχής, αφού από τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου θα εξαρτηθεί το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης καθώς και το περιεχόμενό της. Οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο θα κρίνουν τα πάντα: από το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πριν από το 2018, μέχρι το ποιο θα είναι το εύρος της φορολογικής και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα υλοποιηθεί μετά την 1/1/2019.

Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Αθήνα, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Τις επόμενες ημέρες, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα και εκεί θα έχουν πολλή δουλειά» τόνισε, ενδεικτικά, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Στην υλοποίηση νέων παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ενέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο των εργασιών του Ecofin, στις Βρυξέλλες. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω διορθώσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα για πολιτικούς λόγους» τόνισε, ενδεικτικά. «Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα αργότερα» έσπευσε να προσθέσει.

Η Ελλάδα πιθανώς θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού στα μέσα του 2018, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι αναμένει πως από τα μέσα του 2018, η Ελλάδα θα «σταθεί ξανά στα πόδια της και θα μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές». «Εάν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν σωστά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

«Τήρηση του προγράμματος ή νέος Πρωθυπουργός» είναι ο τίτλος σχολίου στη Süddeutsche Zeitung αναφορικά με τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Στην Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με μικρή επιτυχία, με αποτέλεσμα να προκαλούν εύκολα το εξής ερώτημα: Μπορεί εν τέλει η χώρα να σωθεί; Οι Ευρωπαίοι δανειστές ρίχνουν σε κάθε περίπτωση χρήματα στον ελληνικό κορβανά, αλλά ο λαός γίνεται όλο και πιο φτωχός.

Η Γερμανία πρέπει να κάνει όλα όσα μπορεί ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Νομίζω πως το σωστό είναι μια χώρα τόσο ισχυρή, μεγάλη και σταθερή όσο η Γερμανία, να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο ΜΜΕ Funke.

Την πρόοδο στο ζήτημα της Ελλάδας, αναγνώρισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Έχει γίνει ορισμένη πρόοδος» τόνισε, χαρακτηριστικά, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο Βερολίνο.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας», δήλωσε ο Χανς-Πίτερ Φρίντριχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), εταίρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, επιμένοντας ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Μιλώντας στο Reuters και ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Φρίντριχ απάντησε: «Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος».

Με την ελληνική κυβέρνηση να «αδειάζει» από μετρητά μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι κυριότεροι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να απαιτούν πιο σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό, αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ) σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα». Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μετά από μια δεκαετία αποτυχιών στη διάσωση της Ελλάδας, ηΓερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το ΔΝΤ, θα έπρεπε να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Να πετύχει την «επιστροφή στο μέλλον» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα επιχειρήσει ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, στη συνάντηση που θα έχει με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκαρέτε Βεστάγκερ. Ο κ. Πιτσιόρλας που έχει αναλάβει να δώσει λύση εκεί που όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί απέτυχαν, να «κλείσει» δηλαδή τον φάκελο της Επιτροπής για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, θα συναντήσει τη Δανέζα επίτροπο στις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΕΓΕΚ ΑΕΓΕΚ+18,42% Α.Ε. αποφάσισε σήμερα η διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση συνιστά απόρροια της χθεσινής δημοσίευσης των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών θα πραγματοποιείται στην κατηγορία «Επιτήρηση».

Σε διαγωνισμό για την προμήθεια οχημάτων στην Ελληνική Αστυνομία (EΛΑΣ) θα συμμετάσχει η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ίδια. Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια: 250 αυτοκινήτων τύπου SUV 40 επιβατικών οχημάτων, εννέα θέσεων 29 φορτηγών με επίπεδη καρότσα 51 δίκυκλων μοτοσικλετών. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι η 13η Μαρτίου του 2017.

Τη σύμβαση πώλησης των μετοχών που κατέχει στην Arivia ΑΒΕΕ υπέγραψε η ΕΛΓΕΚΑ ΕΛΓΕΚ-8,05% Α.Ε., έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Το deal αφορά το 90,04% των μετοχών της Arivia και το αντίτιμο θα χρηματοδοτηθεί από το διεθνές επενδυτικό σήμα «Southbridge Europe Mezzanine SICAR».

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε συμφωνία, σε ό,τι αφορά τους νέους κανόνες για την αποτροπή της φοροαποφυγής με τη συμμετοχή τρίτων χωρών, κατέληξαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (Ecofin). Η Κομισιόν χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι η τελευταία αυτή προσθήκη στην εργαλειοθήκη της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, θα εμποδίσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφεύγουν την καταβολή φόρου εισοδήματος εκμεταλλευόμενες τις διαφορές των φορολογικών συστημάτων ανάμεσα στα κράτη – μέλη, καθώς και στις τρίτες χώρες (τα λεγόμενα «υβριδικά μέσα»).

Ψυχραιμία και ηρεμία συνέστησε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις νέες οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. «Όλοι θα πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να περιμένουμε» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από το Βερολίνο, όπου βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αναγνώρισε πως μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκείται στις ΗΠΑ, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin, στις Βρυξέλλες. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το 2020, αναμένεται να βοηθήσουν την Ε.Ε. να ανακτήσει έσοδα από όσες εταιρείες, μετέφεραν τα κέρδη τους σε χώρες, με χαμηλό ή μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

«Καταλήξαμε σε μια γενική προσέγγιση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα, τη συμφωνία ως «τολμηρό βήμα» για τον περιορισμό αυτών των φορολογικών διαφορών, γνωστές και ως «υβριδικές αναντιστοιχίες» (hybrid mismatches).

Μείωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Macy’s, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, καταφέρνοντας ωστόσο, να υπερβούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 475 εκατ. δολάρια ή 1,54 δολάρια/μετοχή, έναντι 544 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,02 δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,95 δολαρίων.

Στη μείωση έως και κατά 350 εκατ. δολάρια, του αντιτίμου για τη συγχώνευση τους προχώρησαν Verizon και Yahoo, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal. Η απόφαση των δύο εταιρειών συνιστά απόρροια της πρόσφατης διαρροής των στοιχείων εκατομμυρίων λογαριασμών της Yahoo. Το νέο ύψος του deal αναμένεται να καθοριστεί και να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας.

Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Wal-Mart Stores Inc, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 3,8 δισ. δολάρια ή 1,22 δολάρια/μετοχή, έναντι 4,6 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,30 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,28 δολαρίων.

Βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά μεγέθη της Home Depot, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Νοεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις στην αγορά των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,74 δισ. δολάρια ή 1,44 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,47 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,44 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί κερδών 1,34 δολαρίων.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών εκτινάχθηκε το πλεόνασμα του βρετανικού προϋπολογισμού, χάρη στην αύξηση των εσόδων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2017, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 9,4 δισ. στερλίνες, ποσό αυξημένο κατά 300 εκατ. στερλίνες έναντι του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν πλεόνασμα 13,9 δισ. στερλινών.