Skip to main content

Το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα – Συγκριτική μελέτη για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρισμό, τζάκι

Τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί ως προς το κόστος θέρμανσης, ανάλογα με την τεχνολογία που επιλέγεται για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, αναδεικνύει η μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν την αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία και υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων, που παρατηρείται πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Όπως προκύπτει από την έρευνα την πιο ακριβή θέρμανση τη δίνει η ηλεκτρική ενέργεια, το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο είδος θέρμανσης, ενώ το τρίτο ακριβότερο μέσο θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα, μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας κι άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ένα σπίτι (ισχύος 1.200 Κιλοβατωρών/4μηνο) κοστίζει 0,329 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα εγχώρια τιμολόγια φυσικού αερίου παρουσιάζουν σήμερα (Δεκέμβριος 2021) ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150-200% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες καταναλώσεις συσκευών του σπιτιού θα οδηγήσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,302 ευρώ.

Το κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 1.500 ευρώ, αν αντικατασταθεί ο λέβητας πετρελαίου.

Η κατανάλωση 4.500 kWh/σεζόν (ισοδύναμη κατανάλωση πετρελαίου 516 λίτρα) θα στοίχιζε σε ένα νοικοκυριό 1.349 ευρώ, επένδυση μη αποδοτική. 

Η πλέον συμφέρουσα λύση, αν και με υψηλό κόστος επένδυσης, εκτιμάται ότι είναι οι αντλίες θερμότητας που έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και η θέρμανση με βιομάζα (πέλετ ξύλου).