Skip to main content

TikTok: Γιατί μηνύθηκε από εργαζόμενη

Το TikTok απασχολεί 10.000 εργαζόμενους στη θέση του content moderator.  Αντικείμενο της εργασίας τους είναι να ελέγχουν, 24 ώρες το 24ωρο, το υλικό που ανεβαίνει στο κοινωνικό δίκτυο για να εντοπίζουν και να «κόβουν» το ακατάλληλο περιεχόμενο. 

Οι content moderators εκτίθενται όμως τακτικά σε βίντεο που εικονίζουν παιδική πορνογραφία, βιασμούς, αποκεφαλισμούς και ακρωτηριασμούς ζώων, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε κατά της εφαρμογής των viral video και της μητρικής της, ByteDance.

Όπως αναφέρει στη μήνυσή της η content moderator στο TikTok, Candie Frazier, η ίδια έχει παρακολουθήσει βίντεο με κανιβαλισμό, συντριμμένα κεφάλια, πυροβολισμούς σε σχολείο, αυτοκτονίες, ακόμη και μοιραία πτώση από ένα κτίριο, με ήχο.  Και δεν υπάρχει καμία διαφυγή, υποστηρίζει η Frazier. 

Η Frazier, που ζει στο Λας Βέγκας, είπε ότι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες ως αποτέλεσμα όλων των ενοχλητικών βίντεο που έπρεπε να παρακολουθήσει. «Η ενάγουσα δυσκολεύεται να κοιμηθεί και όταν κοιμάται, έχει φρικτούς εφιάλτες», σύμφωνα με την καταγγελία.  Η Frazier, η οποία επιδιώκει να εκπροσωπήσει και άλλους content moderators στο TikTok, ζητά αποζημίωση για ψυχολογικό τραύμα και να δημιουργηθεί ένα ιατρικό ταμείο για τους εργαζόμενους στη θέση.

Το TikTok απαιτεί από τους content moderators να εργάζονται με ξέφρενο ρυθμό, παρακολουθώντας εκατοντάδες βίντεο ανά 12ωρη βάρδια με μόνο μία ώρα διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα και δύο διαλείμματα των 15 λεπτών, αναφέρει στην καταγγελία της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες.

«Λόγω του τεράστιου όγκου περιεχομένου, οι content moderators δεν επιτρέπεται να παραμένουν περισσότερο από 25 δευτερόλεπτα σε κάθε βίντεο και πρέπει να βλέπουν ταυτόχρονα τρία έως δέκα βίντεο», ανέφεραν οι δικηγόροι της στην καταγγελία.

Η εφαρμογή των viral video δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις εν εξελίξει δικαστικές διαμάχες, αλλά προσπαθεί «να προωθήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που νοιάζεται τους υπαλλήλους και τους εξωτερικούς μας συνεργάτες». «Η ομάδα ασφαλείας μας συνεργάζεται με τρίτες εταιρείες στο κρίσιμο έργο της παροχής βοήθειας στην προστασία της πλατφόρμας και της κοινότητας TikTok, και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε σε μια σειρά από υπηρεσίες ευεξίας, ώστε οι content moderators να αισθάνονται υποστήριξη ψυχικά και συναισθηματικά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το TikTok ήταν ανάμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του YouTube, που ανέπτυξαν οδηγίες για να βοηθήσουν τους content moderators να αντιμετωπίσουν τις εικόνες κακοποίησης παιδιών που η δουλειά τους απαιτούσε να βλέπουν, σύμφωνα με την καταγγελία.  Ωστόσο, απέτυχε να εφαρμόσει τις οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και τον περιορισμό των βάρδιων σε τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τη μήνυση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg