Skip to main content

Υπεγράφη η σύμβαση για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Υπεγράφη η σύμβαση για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα λύσει προβλήματα δεκαετιών στην Ελλάδα. Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που πρότεινε το ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Στασινός, υιοθέτησε και χρηματοδοτεί η Πολιτεία από την κυβέρνηση, ξεκινά σήμερα να υλοποιείται.

Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις.

Τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, ύψους 44,3 εκατ. Ευρώ, υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία του ΤΕΕ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και ο εκπρόσωπος της ένωσης εταιρειών που ανέλαβαν ως ανάδοχος την υλοποίηση του έργου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση για την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση για ένα νέο ψηφιακό κράτος που προτείναμε, σχεδιάσαμε και επιμείναμε για χρόνια να υλοποιηθεί. Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που προτάθηκε, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από εμάς, τους Έλληνες Μηχανικούς για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση, που την ιδιοκτησία της έχει η Ελλάδα.

Σήμερα, μετά από 6-7 σχεδόν χρόνια προσπαθειών για την ωρίμασή του, αναλαμβάνουμε ως ΤΕΕ μια μεγάλη ευθύνη για την υλοποίηση – και θα τη φέρουμε εις πέρας. Γιατί είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες τη δουλειά τους. Γιατί είναι απαραίτητο ως εργαλείο επιτελικού σχεδιασμού στην Ελληνική Πολιτεία.

Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.

Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Στασινός.

«Η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ. Μέσα στην κρίση που σήμερα ζούμε, η προώθηση από την Πολιτεία αυτού του νέου θεσμού, αποτελεί κίνηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», ο οποίος θέλησε να ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που αντιλήφθηκε νωρίς, ως αρχηγός κόμματος ακόμη, τη χρησιμότητα αυτής της μεταρρύθμισης, την υιοθέτησε, την προώθησε ως βασική πολιτική επιλογή μόλις έγινε Πρωθυπουργός και θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων».

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους δεκάδες εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, των διοικητικών και δικαστικών αρχών, που στήριξαν επί τόσα χρόνια την ωρίμανση και θεσμοθέτηση του», υπογράμμισε, ευχαριστώντας επίσης τους:

 • Τους Υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Σκρέκα στο ΥΠΕΝ για την πολιτική συμβολή και τη θεσμική πρωτοβουλία.
 • Τους υφυπουργούς ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου και Νίκο Ταγαρά για την εργασία στην προώθηση και υλοποίηση. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Νίκος Ταγαράς είναι ο πρώτος πολιτικός, μαζί μάλλον με τον προκάτοχό του Σταύρο Καλαφάτη, στην προηγούμενη θητεία τους στο τότε ΥΠΕΚΑ, που αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα και ξεκίνησαν σε θεσμικό επίπεδο την προεργασία που μας οδήγησε σήμερα εδώ. Ο Νίκος Ταγαράς άοκνα συνεχίζει και σήμερα να συμβάλει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.
 • Τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Καραγιάννη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να δημιουργηθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μαζί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
 • Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη γιατί όχι μόνο αγκάλιασε αλλά διεύρυνε τη σκοπιμότητα του έργου, επιλύοντας προβλήματα και προωθώντας αποτελεσματικά αυτή τη δράση ψηφιακού μετασχηματισμού.
 • Τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή του Νίκο Παπαθανάση γιατί ανέλαβαν την θεσμική προώθηση σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδιά τους και συμπαραστέκονται έμπρακτα σε κάθε βήμα.
 • Τον Υπουργό Επικρατείας και διαπρεπή νομικό Γιώργο Γεραπετρίτη που συντόνισε σε επίπεδο κυβέρνησης τις προσπάθειες και πίστεψε ως νομικός στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα του έργου.
 • Τους Γενικούς Γραμματείς Ευθύμη Μπακογιάννη ως κατ’ αρμοδιότητα υπεύθυνο αλλά και τους Κωνσταντίνο Αραβώση και Αλεξάνδρα Σδούκου στο ΥΠΕΝ για τη στήριξη και συμβολή.
 • Τους Γενικούς Γραμματείς στα συναρμόδια Υπουργεία και ειδικά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
 • Τον Γιώργο Σταθάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο επί διακύβερνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το διάλογο και τη συνεργασία ώστε να ωριμάσει το έργο και να γίνει αποδεκτό ευρέως – αλλά και την εργασία τους σε επιμέρους έργα που τώρα ενοποιούνται.
 • Τους εκπροσώπους πολλών κομμάτων που στήριξαν ουσιαστικά και χωρίς φανφάρες την πρωτοβουλία του ΤΕΕ.
 • Τους ανώτατους δικαστικούς, τους εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και τους διακεκριμένους νομικούς που συνέβαλλαν κριτικά στην ωρίμανση της ιδέας σε έργο. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω στον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αθανάσιο Ράντο, για την κριτική στήριξη σε μια μεγάλη αλλαγή.
 • Τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο γιατί αντιλήφθηκε και στήριξε την προσπάθεια.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνω και στα στελέχη ιδίως του Ελληνικού Κτηματολογίου και της ΚτΠ ΑΕ που συνεργαζόμαστε για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Και θέλω να ευχαριστήσω ιδίως τα στελέχη του ΤΕΕ που υπερβάλλουν εαυτόν για την υλοποίηση αλλά και του ΥΠΕΝ για τη συνδρομή στην θεσμοθέτηση και επίβλεψη της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.

Χωρίς όλους αυτούς δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.

Θέλω να υποσχεθώ ότι σε 2 χρόνια θα μπορούν όλοι οι πολίτες να δουν έμπρακτα τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης. Από την οθόνη του υπολογιστή τους, για οποιοδήποτε ακίνητο τους ενδιαφέρει στη χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρείες OTE και INTRASOFT για την προσφορά τους και αναμένω να συνεργαστούμε στενά για την έγκαιρη και απροβλημάτιστη υλοποίηση του έργου, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Και θέλω να σημειώσω ότι είναι ένα έργο που έχει εκ του σχεδιασμού του τη δυνατότητα να επικαιροποιείται συνεχώς. Σε συνέργεια με τα έργα ολοκλήρωσης του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού που παράλληλα ξεκινούν και υλοποιούνται για όλη τη χώρα, θα έχουμε σε λίγα χρόνια σε επίπεδο γεωχωρικών δεδομένων, ψηφιακού χάρτη δηλαδή, κάθε διοικητική πληροφορία που χρειάζεται για την αδειοδότηση οποιουδήποτε έργου, οποιασδήποτε δραστηριότητας, οποιουδήποτε κτιρίου σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε ένας διαπρεπής νομικός και δικαστικός, με αυτό το έργο η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, ανεβαίνουμε διοικητικά σε επίπεδο που δεν έχουν καταφέρει πολύ πιο ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες από εμάς.

Λίγοι το πίστευαν όταν ξεκινούσαμε. Στην πορεία το πίστεψαν και βοήθησαν πολλοί. Τώρα, που προχωρούμε στην υλοποίηση, όλοι νομίζω αντιλαμβάνονται ότι πραγματικά μπορούμε. Θα δουλέψουμε για να το αποδείξουμε. Για να έχει η χώρα ένα καλύτερο, ψηφιακό, μέλλον.»

Οι όροι του έργου 

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες αρχής γενομένης από την υπογραφή της. Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί από το ΤΕΕ στον Ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των Τριάντα Πέντε Εκατομμυρίων Επτακοσίων Δέκα Χιλιάδων Ογδόντα Έξι Ευρώ και Τριάντα Δύο Λεπτών πλέον 24% ΦΠΑ (Τίμημα χωρίς ΦΠΑ: € 35.710.086,32 και € 8.570.420,71 ΦΠΑ). Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ως ανάδοχος ένωση εταιρειών αποτελούμενη από τις:

 • Ανώνυμη Εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε» με δ.τ. «ΟΤΕ»,
 • ανώνυμη εταιρία «INTRASOFT INTERNATIONAL SA», που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση/υποκατάστημα στην Ελλάδα με την επωνυμία «INTRASOFT International S.A. Ελληνικό Υποκατάστημα» που εδρεύει στην Παιανία Αττικής

Η ένωση εταιρειών για το συγκεκριμένο έργο εκπροσωπείται από τον  κ. Σπυρίδωνα Πομόνη, General Manager Public Sector Business Unit και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTRASOFT INTERNATIONAL.

Το περιεχόμενο

Με το συγκεκριμένο Έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.

Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του πληροφορίες καθώς και σε επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας, οι οποίες αφορούν:

 1. Στη λειτουργική ενοποίηση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών «e-Πολεοδομία ΙΙΙ» με όλα τα επιμέρους σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα και βάσεις δεδομένων (π.χ. Κυρωθέντες Δασικοί Χάρτες, Ορθοφωτοχάρτες, Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Β.Δ. Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων και e-Άδειες του Τ.Ε.Ε., e-Ευρετήριο Αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών της Γ.Γ.Δ.Π. κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το θεσμοθετημένο χωροταξικό, πολεοδομικό, ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας.
 2. Στην επέκταση αυτών με πρόσθετη πληροφορία για το Νομικό, Χωροταξικό, Πολεοδομικό, Ρυμοτομικό και Κτιριοδομικό πλαίσιο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις Οικονομικές-Επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με Δόμηση στους τομείς Κατοικίας, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, Τουρισμού και Παραγωγικών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.
 3. Στην ένταξη των ανωτέρω ενοποιημένων συστημάτων σε παραγωγική και υποχρεωτική λειτουργία, με διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας τους από εξουσιοδοτημένους χρήστες μηχανικούς, κατόπιν σχετικής νομοθετικής έγκρισης, μέσω διαδικασιών και πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών τήρησης και ενημέρωσης.
 4. Στη δημιουργία και λειτουργία κεντρικής πύλης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης, βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα.
 5. Στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης/έγκρισης των πληροφοριών που υποβάλλονται για ένταξη Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, με βάση πρότυπους δείκτες αξιολόγησης δεδομένων από πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς
 6. Στη δημιουργία κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων με λειτουργικότητες που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όπως ιδίως α) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτιρίων, για την πραγματοποιημένη δόμηση και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, β) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διαχείρισης ζωνών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας, γ) πληροφοριακού συστήματος, χωροθέτησης και αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δ) βάσης δεδομένων και συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ε) Μηχανισμού Διαχείρισης Ροών κύκλου ζωής των μελετών που προκηρύσσονται.
 7. Στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες έχουν κρίσιμη ενισχυτική επίδραση στην βιωσιμότητα και επιτυχή λειτουργία του Έργου όπως ιδίως υπηρεσίες αναβάθμισης των υποδομών υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στο έργο (Κτηματολόγιο, ΤΕΕ κλπ), η παροχή υπηρεσίας απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς, η παροχή υπηρεσιών παραγωγικής λειτουργίας και εγγύησης των πληροφοριακών συστημάτων, η παροχή υπηρεσιών διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου και ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του συνόλου των εμπλεκομένων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων λειτουργών, επαγγελματιών μηχανικών κ.α

Το έργο περιλαμβάνει αφενός μέτρα για την ολοκλήρωση των συστημάτων με αναγκαίες προς το σκοπό του έργου πληροφορίες και αφετέρου δράσεις και διαδικασίες για την καθημερινή λειτουργία, τροφοδότηση των συστημάτων με νέα πληροφορία και ενημέρωσή τους λόγω αλλαγής του νομικού πλαισίου ή σχετικών τροποποιήσεων.

Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του παρόντος έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου.