Skip to main content

Alibaba: Απολύει υπάλληλο που κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση από ανώτερο

Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba απέλυσε μια γυναίκα υπάλληλο η οποία κατηγόρησε τον ανώτερό της για σεξουαλική επίθεση σε επαγγελματικό ταξίδι.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα κατηγόρησε την υπάλληλο ότι «διέδωσε ψευδείς πληροφορίες» και «δημιουργούσε αρνητικό αντίκτυπο», σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής απόλυσης που είδαν οι Financial Times.

Η επιστολή κατηγορούσε την υπάλληλο επειδή πήρε «ένα banner και ένα μικρόφωνο» στην καφετέρια της εταιρείας και δημοσίευσε εκτενή αναφορά της επίθεσης στον εσωτερικό πίνακα συνομιλιών της Alibaba για να επιστήσει την προσοχή στο περιστατικό. 

Η κατηγορία της για σεξουαλική κακοποίηση από τον προϊστάμενό της και έναν πελάτη σε επαγγελματικό δείπνο μετά την κατανάλωση αλκοόλ πήρε μεγάλη διάσταση στο διαδίκτυο τον Αύγουστο, προκαλώντας πλήγμα στις δημόσιες σχέσεις για την Alibaba.

Η γυναίκα, η οποία ζήτησε μόνο να ονομάζεται με το επώνυμό της Zhou, είπε στους FT ότι είχε δημοσιεύσει εσωτερικά το περιστατικό «αφού ανέφερε επανειλημμένα το περιστατικό στους ηγέτες της εταιρείας χωρίς απάντηση».

«Ήθελα απλώς οι επικεφαλής της εταιρείας να δουν τι συνέβη και να βοηθήσουν στην επίλυσή του», είπε. «Ποτέ δεν πίστευα ότι η εταιρεία θα κατέληγε να απολύσει εμένα, το θύμα. Είναι πολύ άδικο», είπε.

Η επιστολή απόλυσης της Alibaba ανέφερε ότι το περιστατικό είχε προκαλέσει «ανυπολόγιστη ζημιά» τόσο στην Zhou όσο και στην εταιρεία και την κατηγόρησε ότι δεν επικοινωνούσε με καλή πίστη.

Το περιστατικό πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την εταιρική κουλτούρα της Alibaba και ανάγκασε σε έναν ευρύτερο υπολογισμό της κατανάλωσης αλκοόλ στην εργασία, κάτι που καταδικάστηκε από την αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αρχικά, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Daniel Zhang, χαρακτήρισε την υποτιθέμενη επίθεση «ταπείνωση για όλους τους υπαλλήλους» και δεσμεύτηκε να ηγηθεί της αλλαγής στην εταιρεία. Ο ανώτερος της Zhou που κατηγορήθηκε για την επίθεση απολύθηκε ενώ δύο άλλα στελέχη κλήθηκαν να παραιτηθούν επειδή αγνόησαν τις αναφορές της.

Όμως στη συνέχεια η Alibaba απέλυσε 10 υπαλλήλους που διέρρευσαν τον περιστατικό της Zhou στο κοινό. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση να στοχοποιηθεί η Zhou υποδεικνύει τις προκλήσεις για το κίνημα #MeToo της Κίνας.

Να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, οι κινεζικές αρχές απέσυραν πρόσθετες κατηγορίες εναντίον του κατηγορούμενου πρώην διευθυντή και επέβαλαν 15ήμερη κράτηση ως τιμωρία για «αναγκαστική απρέπεια».

naftemporiki.gr