Skip to main content

Evergrande: Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» από τον Fitch

Ο Fitch έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έβαλε τον κινεζικό κολοσσό του real estate, Evergrande, σε καθεστώς restricted default (περιορισμένης χρεοκοπίας). Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μίας μακράς διαδικασίας «ελεγχόμενης πτώχευσης» και αναδιάρθρωσης της κινεζικής εταιρείας, την οποία το Πεκίνο επιχειρεί να συντονίσει κατά τρόπο που να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις αναταράξεις. 

Ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε την εταιρεία κατασκευής ακινήτων μετά την αποτυχία της να πληρώσει τα κουπόνια δύο ομολόγων που έληξαν ακόμη και μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος. Η υποβάθμιση ενδέχεται να ενεργοποιήσει cds ύψους 19,2 δισ. δολαρίων.

Όπως σχολιάζουν οι Financial Times «αυτή είναι η αρχή του τέλους» για τον κολοσσό που έχτισε πριν από 25 χρόνια ο Χούι Κα Γιαν, αλλά αποδείχθηκε ότι έχει πύλινα πόδια. Αυτα λύγισαν υπό το βάρος χρεών άνω των 300 δισ. δολαρίων. Αναμένεται να δοθεί μάχη για το πώς και τι θα πληρωθούν οι πιστωτές της εταιρείας. Οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης στο να μην εξελιχθεί η χρεοκοπία αυτή σε μία ευρύτερη κρίση του κλάδου ακινήτων ή ακόμη και πιστωτική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Η Evergrande είχε ανακοινώσει στις 3 Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να διαπραγματευτεί ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με όλους τους πιστωτές. Η υποβάθμιση εντείνει την πίεση να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο αυτό. 

Σημειώνεται ότι ο Fitch υποβάθμισε και την Kaisa σε restricted default, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 400 εκατ. δολαρίων, που έληξε προχθές, Τρίτη. 

naftemporki.gr