Skip to main content

Νέο CFO όρισε η Alibaba

Ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, Alibaba, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διορίζει νέο οικονομικό διευθυντή και αναδιοργανώνει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι ο Toby Xu θα διαδεχθεί τη Maggie Wu ως νέα CFO από την 1η Απριλίου 2022. Ο Xu εντάχθηκε στην Alibaba από την PricewaterhouseCoopers (PWC) πριν από τρία χρόνια και διορίστηκε αναπληρωτής CFO του ομίλου τον Ιούλιο του 2019.

Η Wu, η οποία ήταν οικονομική διευθύντρια της Alibaba από το 2013 και έχει συμβάλει στην ηγεσία τριών εταιρειών που σχετίζονται με την Alibaba, θα συνεχίσει να υπηρετεί ως εκτελεστικός διευθυντής στο διοικητικό συμβούλιο της Alibaba. Θα παραμείνει επίσης εταίρος στην Alibaba Partnership – μια ομάδα ανώτατων στελεχών που έχουν το δικαίωμα να ορίσουν την απλή πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της Alibaba.

«Είμαστε επικεντρωμένοι στο μακροπρόθεσμο πλάνο και η διαδοχή εντός της ομάδας διαχείρισης μας σε κάθε περίπτωση είναι πάντα στην υπηρεσία της διασφάλισης της ισχυρότερης και καλύτερης θέσης της Alibaba για το μέλλον», δήλωσε ο Daniel Zhang, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alibaba.

Ξεχωριστά, η Alibaba είπε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα Διεθνούς Ψηφιακού Εμπορίου για να χειριστεί τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της σε διεθνείς αγορές. Μια ομάδα Ψηφιακού Εμπορίου της Κίνας θα είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου εντός της χώρας.

Επικεφαλής των διεθνών και εγχώριων ομάδων ψηφιακού εμπορίου θα είναι τα στελέχη Jiang Fan και Trudy Dai αντίστοιχα.

Ο Jiang ήταν υπεύθυνος των Taobao και Tmall, των βασικών τοποθεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba στην Κίνα. Η Dai ήταν ο επικεφαλής πελάτης της εταιρείας.

Στην εταιρεία με έδρα το Χανγκζού επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και ελέγχεται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν την εποπτεία της τεχνολογικής βιομηχανίας σε μια περίοδο που η οικονομία επιβραδύνεται.

Τον περασμένο μήνα, η Alibaba μείωσε τις προοπτικές πωλήσεών της για το έτος εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από ανταγωνιστές όπως το Pinduoduo. Αναμένει ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα είναι η πιο αργή από τότε που εισήχθη στη Νέα Υόρκη το 2014.

Η ναυαρχίδα της Alibaba για τα ψώνια Singles’ Day σημείωσε επίσης την πιο αργή ανάπτυξή της φέτος, εν μέσω σίγασης εκστρατειών μάρκετινγκ και στροφής προς τη βιωσιμότητα και τη φιλανθρωπία εν μέσω των εκκλήσεων του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για «κοινή ευημερία».

Η τιμή της μετοχής της Alibaba στη Νέα Υόρκη έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Οι μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 4,9% τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AP