Skip to main content

Η Μέστερ της Fed λέει ότι η Όμικρον απειλεί τον πληθωρισμό

Η παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον απειλεί να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες πιέζοντας περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού και επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εργαζομένων, δήλωσε στους Financial Times η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ.

«Εάν αποδειχθεί ότι είναι μια επικίνδυνη παραλλαγή, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανοδικές πιέσεις τιμών που έχουμε δει από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας».

«Ο φόβος του ιού εξακολουθεί να είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό», είπε η Μέστερ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εάν η νέα παραλλαγή ήταν πιο λοιμώδης από την Δέλτα, τα άτομα που έχασαν ή παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχίσουν να μένουν στο σπίτι.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέρι Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πιθανότητα ο πληθωρισμός να μην υποχωρήσει το β’εξάμηνο του επόμενου έτους, όπως αναμένουν επί του παρόντος οι περισσότεροι μετεωρολόγοι.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ότι αυτοί οι επίμονα υψηλοί αριθμοί πληθωρισμού θα μπορούσαν να επιμείνουν», είπε η Μέστερ. «Έχει να κάνει με το να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κινήσεις στην πορεία των επιτοκίων».

Η Μέστερ πρόσθεσε ότι είπε ότι θα υποστήριζε τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων το επόμενο έτος και ότι δύο μπορεί να είναι «κατάλληλες».

Ωστόσο, η οικονομία είναι καλύτερη στο να αντιμετωπίζει αυτές τις παραλλαγές, είπε, προσθέτοντας ότι οι παρενέργειες της ζήτησης έχουν αμβλυνθεί, αλλά οι παρενέργειες της προσφοράς παραμένουν.

Η Μέστερ θα συμμετέχει στην ψηφοφορία στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed το 2022.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times