Skip to main content

Ισπανία: Τον Νοέμβριο «είδε» τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από το 2008

Ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε κατά 74.381 άτομα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το ισπανικό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο απόλυτος αριθμός των ανέργων σημειώνει πτώση για ένατο συνεχόμενο μήνα, κάτι που έχει καταγραφεί ξανά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, σε μια χώρα που διατηρεί την αρνητική πρωτιά στο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο  14,5% τον Νοέμβριο– με τη χώρα μας να ακολουθεί με 12,9%.

Ο Νοέμβριος είναι συνήθως ένας κακός μήνας για προσλήψεις, που παραδοσιακά αυξάνονται τον Δεκέμβριο λόγω της περιόδου των Χριστουγέννων που πλησιάζει. Ωστόσο, αυτή η τάση ανακόπηκε φέτος και η ανάκαμψη από την πανδημία φαίνεται να συνεχίζεται με ταχύτητα.

 Σύμφωνα με την έκθεση του ισπανικού υπουργείου, το σύνολο των ανέργων στη χώρα υπολογίζεται  σε 3.182.687 άτομα τον Νοέμβριο. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων για τον μήνα Νοέμβριο από το 2008.

Η ανεργία μειώθηκε κατά 826.102 άτομα τους τελευταίους 9 μήνες, ανέφερε η κυβέρνηση την Τρίτη. Τον Νοέμβριο, οι εγγραφές για κοινωνική ασφάλιση αυξήθηκαν επίσης, καταγράφοντας αύξηση 61.768 θέσεων εργασίας, σε μηνιαίο μέσο όρο, φτάνοντας το ρεκόρ των 19,7 εκατομμυρίων. Τον Νοέμβριο σημειώθηκε επίσης ένα άλλο υψηλό ρεκόρ: υπογράφηκαν 282.981 νέες μόνιμες συμβάσεις, αναφέρει το Euractiv.

Στην Ισπανία εργάζονται πλέον 291.799 περισσότερα άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την «επίσημη» έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Παράλληλα, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναστολής εργασίας (από 165.624 τον Οκτώβριο σε 125.632 στις αρχές Δεκεμβρίου).

naftemporiki.gr