Skip to main content

Ισπανία: Σε υψηλό 30 ετών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών  «έτρεξε» τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ισπανία, λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 5,6%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό που καταγράφηκε στην Ισπανία από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν επίσης σε πάνω από το 5%.

Η μέτρηση για τον βασικό πληθωρισμό,  που εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία, εκτινάχθηκε στο 1,7%, και τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2013.

Οι μετρήσεις δοκιμάζουν την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα είναι προσωρινές, μια στάση που επανέλαβε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντες ντι Κώος, προειδοποιώντας μάλιστα για οποιαδήποτε πρόωρη απόσυρση νομισματικών μέτρων.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ίζαμπελ Σνάμπελ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο, και από τον Δεκέμβριο θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.

naftemporiki.gr