Skip to main content

Χ.Α.: Με μικρό καλάθι οι θεσμικοί μετά το κλείσιμο του ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Με την αγορά μετοχών στην Αθήνα να αποκαλύπτει το αβαθές των συναλλαγών, όταν οι ειδήσεις προκαλούν μεταστροφές στο επενδυτικό φρόνημα, η απόφαση του Eurogroup αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά στην επάνοδο των Θεσμών στην Αθήνα. Αλλά η επίδρασή της θα μπορούσε να φανεί καλύτερα στις αγορές ομολόγων, αφού στο ΧΑ οι διαπραγμάτευση είχε τελειώσει. Ωστόσο κάποιοι στις δημοπρασίες επέμειναν αγοραστικά επιδρώντας δυναμικά στην αύξηση της ανοδικής μεταβολής των βασικών δεικτών.

Εκεί ωστόσο είχε κυριαρχήσει αρνητισμός για το χρέος των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, από την είδηση που ήρθε από τη Γαλλία, όπου μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η Marine Le Pen καλύπτει το χάσμα που τη χωρίζει από  τους κεντρικούς της αντιπάλους. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρά ταύτα, μετά τη συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έπεσαν δραστικά. Αφού η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου έφτασε να υποχωρεί κατά 60 μονάδες βάσης στο 8,7% και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε χαμηλό πενθημέρου και συγκεκριμένα έπεσε στο 7,4% έναντι 7,7% την Παρασκευή.

Το  άνοιγμα χθες, έγινε με ανοδικό χάσμα του τύπου… «δεν μασάμε», ότι και αν ζητήσετε θα το δώσουμε, για να αποκτήσουμε τις Τράπεζες του 25άρη σήμερα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο ο Τραπεζικός δείκτης να ανοίξει με ανοδικό χάσμα +2,25%, ο 25άρης εξ αυτού με άνοιγμα στο +0,80% και ο ΓΔ στο +0,79% και μετά από τα πρώτα είκοσι λεπτά η κατώτερη τιμή του για το πρώτο μέρος ήταν στο +0,64%. Όλα έδειχναν πως ο άνεμος για το ΧΑ ήταν ούριος και αρκετοί από τις 11:00 ως τις 14:45 τσίμπησαν.

Η είσοδος των υπουργών στο Eurogroup προκάλεσε κάτι που στατιστικά ήταν υπέροχο. Ευχαριστούνε τον Σόιμπλε οι λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης για το φαινόμενο της κάλυψης του χάσματος μέσα στην μέρα που σχηματίστηκε. Έφερε πτωτική δυναμική και βιαστικό ξεφόρτωμα  με αποτέλεσμα το χάσμα στην έναρξη να κλείσει, αφού ο ΓΔ στις 15:48 ήταν ακριβώς πάνω στο κλείσιμο της Παρασκευής!

Αναπήδησε μετά ως τις 644 περίπου και έσκασε ξανά στο επίπεδο των 640 μονάδων για να αναπηδήσει πάλι, αλλά κατέληξε στις 646 χονδρικά, με την παρέμβαση της δημοπρασίας στο τέλος, αρκετά ψηλότερα από ότι στην πρώτη αναπήδηση.

Οι traders στα παράγωγα δεν φάνηκαν αισιόδοξοι και αυτό αποτύπωσαν με μικρή υστέρηση της εκκαθάρισης των ΣΜΕ έναντι του 25άρη. Ωστόσο σήμερα οι τράπεζες θα βρεθούν σίγουρα στο επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος. Η θέση της στήλης είναι πως η απόφαση του Eurogroup ήταν απλά να μην επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο που είχαν γεννήσει οι διαφωνίες της ελληνικής πλευράς αρχικά με τους Θεσμούς αλλά και από εκείνες που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Πιστωτών. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε ότι θα συμφωνήσει αλλά αυτή η ένδειξη πως υποχωρεί προς ένα τίμιο συμβιβασμό δεν σημαίνει ότι το ΔΝΤ συμφώνησε με την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές οι διαφορές που τονίζει και μια έκθεση της Goldman Sachs πιθανά θα διευθετηθούν στην αυριανή συνάντηση των Μέρκελ Λαγκάρντ.

Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απλά άνοιξε αλλά ο χρόνος που θα έχουμε την επίσημη αποδοχή των Θεσμών και η εκταμίευση δόσεων φθάνει σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ως τον Απρίλιο. Θα υπάρξει συνεπώς ικανός αριθμός συνεδριάσεων όπου η ροή των ειδήσεων θα αρχίσει να περιλαμβάνει εισαγωγή νομοθετημάτων στη Βουλή για την εκπλήρωση όσων θα καταλήξουν ως απαιτήσεις μετά την επίσκεψη των Θεσμών αμέσως μετά την καθαρή Δευτέρα.

«Η Ελληνική Οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη και εύθραυστη ωστόσο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η πολιτική είναι αυτή που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες πολιτικές είναι περίπλοκες. Η πολυπλοκότητα δεν αφορά μόνο στη σχέση της Ελλάδας με τους Δανειστές, αλλά και μεταξύ των ίδιων των Πιστωτών. Αυτό προσθέτει περαιτέρω ανασφάλεια». Σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Η δυναμική των Τραπεζών παρόλα αυτά αλλάζει από σήμερα.